Hoe meld je je aan als lid van de website?

09-11-2022

Hoe meld je je aan als lid van de website?

Dit is de uitleg van het aanmeldproces van gebruikers bij de website raadvanalmere.nl.

Versie 9 november 2022


 

LET OP: Niet alle functies van het lidmaatschap werken al.

Een ‘gewone' gebruiker is iedereen die zich aanmeldt als lid van de website en daarmee toegang krijgt tot pagina’s en/of functies die alleen voor leden beschikbaar zijn. Dat zijn bijvoorbeeld (nu of in de toekomst): op interesse gestuurde nieuwsbrief, reageren op artikelen, een blog publiceren, meedoen met enquêtes, aanmelden voor evenementen.

Er zijn ook 'niet-gewone' gebruikers, dat zijn redacteuren, raadsleden en fractieassistenten. Zij hebben andere (=meer) toegangsrechten dan gewone gebruikers. Ook een griffiemedewerker (met sitetoegang) kan een gebruiker aanmaken, maar dat wordt in dit document buiten beschouwing gelaten.

Deze uitleg beschrijft hoe een gewone gebruiker zichzelf aanmeldt via de ‘aanmelden ’knop op de website. Dat gaat snel: 3 stapjes maar.

Stap 1: Een bezoeker drukt op de knop 'Aanmelden'

Een bezoeker die zich aan wil melden als gebruiker op raadvanalmere.nl, drukt hiervoor op de knop ‘Aanmelden’ rechtsboven in de bovenrand van de website. Deze knop is op elke pagina te zien.

Schermafbeelding van aanmelden knop op de voorpagina

Stap 2: De gegevens invoeren

Schermafbeelding van profielpagina van gebruikersDe bezoeker doorloopt het formulier en vult de gegevens in die wij nodig hebben om de bezoeker van de informatie te kunnen voorzien waar zijn/haar interesse ligt.

  • Verplichte velden worden aangeduid met een sterretje.
  • In het formulier vragen wij de gebruiker zelf een wachtwoord te kiezen en te bevestigen (twee keer invullen dus). Het is úw wachtwoord en wij kunnen die niet zien of veranderen. De site slaat een versleutelde versie op van het wachtwoord, zodat het systeem het wachtwoord kan controleren wanneer een bezoeker inlogt. Bent u het wachtwoord kwijt geraakt, vraagt u met uw inlog-emailadres gewoon een nieuwe aan.
  • Nadat alle velden zijn ingevuld, drukt op verzenden.

Noot: leden geven wel informatie over zichzelf, want dat is nodig om ze van informatie en functies te kunnen voorzien, maar bij het bezoeken van de website worden ze nooit gevolgd. Onze raadswebsite plaatst geen tracking-cookies en bewaart geen bezoekersgegevens.

Hiernaast het voorbeeld van het formulier.

Stap 3: U ontvangt een bevestigingsmail

De websitebezoeker -nu lid- ontvangt vrijwel direct na aanmelding vanuit de website een bevestigingsmail. Deze wordt automatisch verzonden nadat de bezoeker het formulier heeft verstuurd en het lidmaatschapsaccount is aangemaakt. In de bevestigingsmail benadrukken wij opnieuw de voordelen van inschrijving en het privacybeleid (zero-tracking en geen cookies binnen ons systeem).

De e-mail in tekstformaat ziet er als volgt uit:

Schermafbeelding van bevestigings-email aanmelding

Na deze bevestiging bent u lid. Bij een bezoek aan de site kan een lid naar wens wel of niet inloggen. Voor de privacy maakt het niet uit -u wordt nooit gevolgd-, maar voor het aanbod van pagina’s en functies komen er in de toekomst dus wel verschillen. (zoals in de inleiding beschreven)


Inloggen op de website

Bent u eenmaal lid, dan kunt op de website inloggen.

Dat kan via de knop ‘aanmelden’ in de bovenbalk van de website. Na klikken op de knop ‘aanmelden’, opent een nieuw venstertje met de inlogvelden.

Schermafbeelding van aanmeld pop-up om in te loggen

Hier is ook een wachtwoord-vergeten-knop te vinden, die nodig is als u uw wachtwoord vergeten bent. Na het inloggen verschijnt rechtsboven de gekozen foto van de gebruiker te zien (of een plaatshouder). Als u op uw foto of de plaatshouder klikt, krijgt u een pop-up venster. U kunt uw eigen profiel aanpassen of verwijderen. U kunt hier dus ook uw eigen profielfoto uploaden. In de pop-up staat ook het overzicht van evenementen waarvoor u zich heeft aangemeld en een link naar het eigen profiel (dit is een toekomstige functie).

Ook vindt u hier de knop ‘Uitloggen’ om weer uit te loggen uit de website. Doet u dat niet, dan verloopt de toegangssessie vanzelf na enkele uren of na het afsluiten van uw browser.


Schermafbeelding van aanmeld pop-up met uitlogknop

 

Vergelijkbare pagina’s
Pagina delen: