Social media
27-01-2022
Social media

U kunt met de raad als collectief niet via social media contact opnemen. De Raad van Almere is als geheel van 45 raadsleden (en 32 fractieassistenten) beperkt actief op social media. Dat is een bewuste keuze. Want wat de raad doet, gaat iedereen aan. Maar niet iedereen kan op social media.
Namens de raad als geheel (het collectief van 45 raadsleden) doet de griffie de gezamenlijke communicatie voor de raad. Dat gaat vooral via de eigen website, met een wekelijkse pagina in de krant en met de wekelijkse eigen nieuwsbrief.
Uit enquêtes blijkt dat de inwoners deze instrumenten het meest gebruiken én waarderen. Als wij social media gebruiken, dan doen wij dat alleen om berichten te delen: te zenden dus. Dus niet voor de dialoog. Dat lijkt ook uit de enquête: inwoners hebben geen behoefte aan raadscommunicatie op social media. Maar er is een belangrijker reden.
Publieke ruimte
Social media zijn alleen toegankelijk voor leden daarvan en dus kan niet iedereen erop. Maar de raad gaat over de publieke ruimte. Daarmee bedoelen wij al hetgeen in onze samenleving van ons allen is. Dat is niet alleen de tastbare werkelijkheid, zoals de straten, parken en centra; de openbare ruimte. Maar ook onze gezamenlijke cultuur, de beleving van wat gebeurt, de verschillende meningen in onze stad.
Eigenlijk is alles buiten de privésfeer publieke ruimte, namelijk daar waar we 'de ander' of 'het andere' tegenkomen.
Voor iedereen
Een gemeenteraad is de lokale volksvertegenwoordiging die namens en mét die samenleving zichtbaar maakt, bespreekt en besluit over wat er in de publieke ruimte gebeurt. In de openbaarheid. Voor iedereen bereikbaar. In gelijke mate. Daarom moet dat dus ook in de publieke ruimte. Daarom melden wij wel dingen op social media, maar we voeren er geen dialoog.
Pluriform
Een tweede, heel belangrijk, argument is dat de raad pluriform is. Daarmee bedoelen we dat er in de raad 45 verschillende raadsleden gekozen zijn die allemaal anders over een onderwerp (kunnen) denken. Het is zelfs de kern-kwaliteit van de gemeenteraad dat verschillende meningen en overtuigingen van de inwoners in al hun verschillen ín de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn. Dat is van belang, omdat tijdens de besprekingen en voor het nemen van besluiten al die verschillende meningen ook echt worden uitgesproken, gehoord en meegenomen voor de besluitvorming. De raad maakt de verschillen zichtbaar, die ook in de samenleving leven. Juist dat gaat op social media heel erg fout, omdat je daar juist géén andere meningen te zien krijgt.
Privacy
De derde reden is de privacy. Alles wat u op social media doet wordt gevolgd, vastgelegd en gebruikt. Sommigen vinden het handig dat er advertenties verschijnen die passen bij hun voorkeur. Maar diezelfde algoritmen kunnen uw reacties op politieke berichten ook verbinden aan uw winkelgewoonten, waar u bent en wie uw 'vrienden' zijn. En nog veel meer. Wij vinden dat wij als volksvertegenwoordiging de inwoners niet moeten dwingen hun informatie te halen op social media die hun privacy schendt.
Raadsleden (en fractieassistenten)
Veel raadsleden en fractieassistenten zijn wel actief op social media. Logisch, want daar bereiken zij (vooral) hun eigen achterban. En natuurlijk kan het helpen om een mening heel snel onder de aandacht van een groter publiek te brengen.
Toekomst
Ons gebruik van social media is op dit moment dus zeer beperkt. Maar we gaan het in de nabije toekomst wel intensiever gebruiken, omdat op onze website instrumenten komen, zodat u kunt discussiëren met uw raad in de publieke ruimte van de eigen site. En ook daarom wordt u op onze site nooit gevolgd, we zijn 'zero-statistics' u bent hier bij het lezen altijd anoniem.