08-06-2021

Webinars

Afbeelding:Foto van de raadzaal in Almere met raad en publiek.

Hoe werkt het stadsbestuur? Wie doet wat? Wie is de baas? Wat kunt u doen? Wat is uw invloed? Is de politiek iets voor u?

Hoe boeiend en dynamisch lokale politiek is, vertellen we u graag in onze interactieve webinars. Meldt u aan en ontdek hoe het bestuur van de stad werkt.

De webinars kennen een logische opbouw. Eigenlijk is het een serie van drie.

  • Basiskennis verwerft u in 'Lokale democratie en Politieke Markt'.
  • Wilt u weten hoe u invloed kunt uitoefenen, dan doet u ook de tweede 'Praat mee, de instrumenten'.
  • Wie misschien de stoute schoenen wil aantrekken om zelf actief te worden in het lokaal bestuur, die doet mee met 'Doe mee, politiek actief'.

De webinars zijn er voor alle inwoners van alle leeftijden. Maar we maken ze met alle plezier op maat voor wie er speciale wensen heeft. Een van die doelgroepen is de jeugd.

Jonge Almeerders

Speciaal voor jonge Almeerders in de leeftijd van 12 tot 18 jaar organiseren we het webinar 'Jong in Almere' op de woensdagmiddag. Dit is dus maar één webinar. Het is een vlotte show, waarin je in anderhalf uur doorkrijgt hoe de lokale politiek werkt en wat jij zelf kunt doen. De inhoud stemt overeen met die van 'Denk mee' plus enkele instrumenten uit 'Praat mee'.

Meer informatie over de webinarinhoud vindt u onderaan de pagina.

Aanmelden

Er staan op dit moment geen webinars in de agenda.


 

1. DENK MEE
Over de lokale democratie en Politieke Markt

Interessant voor: iedereen.
U ontdekt hoe de lokale democratie is ingericht en maakt in korte tijd kennis met de werkwijze van de Politieke Markt van Almere. U leert er hoe onderwerpen op de agenda komen en wie daarvoor verantwoordelijk kunnen zijn. U ontdekt waar u de stukken kunt vinden, hoe ze behandeld worden en hoe uw stem en invloed daar effect op (kunnen) hebben. Tijdens het webinar zijn soms ook raadsleden en/of fractieassistenten aanwezig en u kunt met hen van gedachten wisselen.

Opbrengst: u weet redelijk hoe in Nederland het lokale bestuur is ingericht en hoe in Almere de Politieke Markt werkt.

2. PRAAT MEE
Uw instrumenten om invloed uit te oefenen

Interessant voor: inwoners die invloed willen (kunnen) uitoefenen.
Wie al weet hoe de politiek in Almere werkt, wil vast wel invloed uitoefenen. En dat kan heel goed. Maar welke instrumenten zijn er nu en welke is het beste voor welk doel dat u heeft? Dat ontdekt u in dit webinar. Een korte uitleg van alle beschikbare invloed-instrumenten en daarna samen aan de slag met concrete voorbeelden.

Het is handig als u al weet hoe het lokale bestuur en de Politieke Markt werken, maar het is niet per se noodzakelijk.

Opbrengst: U weet hoe u zelf actie kunt ondernemen om invloed uit te oefenen op de politieke meningsvorming en besluitvorming.

3. DOE MEE
Politiek actief worden

Interessant voor: inwoners die erover denken zélf politiek actief te worden.
In de representatieve democratie is de gemeenteraad het hoogste orgaan in de stad. Kaders stellen, controleren en vertegenwoordigen, dat zijn de taken van de raadsleden. Maar wat betekent dat? Wie kan raadslid worden en hoe? Wat moet u daarvoor doen, wat moet u kunnen? Een korte uitleg van de route naar het raadslidmaatschap en daarna in gesprek over rolneming, macht, ethiek en politiek. Bedenk, u kunt niet elke dag raadslid worden. Dat kan maar eens in de vier jaar.

Het is handig als u bekend bent met de werking van het lokaal bestuur en de Politieke Markt.

Opbrengst: U weet hoe u raadslid kunt worden en wat u daarvoor moet doen. U kunt u daarna beginnen af te vragen wat u zelf écht belangrijk vindt en wat zo'n rol van u vraagt.

4. JONG IN ALMERE
Kennismaken met lokale politiek en hoe je invloed uitoefent

Interessant voor: inwoners van Almere van 12 tot 18 jaar.
Hoe de lokale democratie is georganiseerd, staat in de wet. Maar hoe gemeenten dit vormgeven is aan de gemeenteraad zelf. In Almere doen we het met de Politieke Markt. In het webinar ontdek je hoe het werkt, waar je informatie kunt vinden en hoe je invloed kunt uitoefenen.

Je hoeft nog niets te weten van bestuur of politiek. Iedere jonge Almeerder kan meedoen.

Opbrengst: Je weet hoe je als jongere hoe het in Almere werkt, hoe je kunt bijblijven met wat er in Almere (politiek) gebeurt en hoe je zélf kunt meedoen.

Bijblijven

Vanzelfsprekend begint uw kennis over de Politieke Markt met het weten waarover het gaat. De raad heeft bijna elke week een pagina in de krant AlmereDezeWeek. En op de meeste zaterdagen publiceren wij het raadsnieuws met een e-mailnieuwsbrief

Inclusiviteitsmelding

De webinars worden live georganiseerd. Wij werken aan het eveneens live-ondertitelen ervan. Maar dat is nu nog niet het geval. Ook de inzet van een gebaren- of schrijftolk is op dit moment nog niet mogelijk. Onze verontschuldigingen daarvoor.

Om inwoners met extra wensen op het gebied van toegankelijkheid tóch van dienst te kunnen zijn, vragen wij u dit specifiek aan ons kenbaar te maken. Wij kunnen dan proberen een maatwerk programmering samen te stellen.

Kent u iemand met een beperking en is die persoon geïnteresseerd in het webinar? Help hen en ons door namens die persoon een bericht te sturen.

redactie@raadvanalmere.nl

LET OP: dit redactie e-mailadres is alleen voor redactionele en communicatieve doeleinden. Voor formele en politieke aangelegenheden gebruikt u het officiële mailadres: raadsgriffie@almere.nl.

Pagina delen:
Tags: meedoen