Agendawijzer

Controleplan accountant

Raadsnummer: 23244

Geschreven op: 29-09-2023 | Laatst bewerkt op: 06-10-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van de accountant van de raad

Hoe moet de accountant zijn controlewerk gaan doen. De raad praat erover mee.


Waar gaat het over?

De raad heeft budgetrecht en besluit jaarlijks bij de Programmabegroting aan welke taken en activiteiten geld wordt uitgegeven. Na afloop van het jaar legt het college College = college van B&W hierover via de Programmarekening verantwoording af. Hiermee kan de raad controleren of het geld goed is besteed. In juni ontvangt de raad de Programmarekening 2023. Hieraan gaat een heel proces vooraf waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de accountant. Deze zal uiteindelijk een goedkeurende verklaring moeten geven of de jaarrekening een getrouw beeld geeft en rechtmatig is. Er zijn twee momenten waarop de accountant de raad meeneemt in dit proces: de Boardletter (november/december) en het controleplan. Deze keer spreekt de raad met de accountant over dit controleplan, dat beschrijft hoe de accountant zijn werkzaamheden zal uitvoeren. 

Waarom praat de raad hierover?

U las het hierboven: de raad heeft budgetrecht. Hij gaat over de centen. En de onafhankelijke accountant controleert dat in opdracht van de raad. De raad is dus opdrachtgever.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://almere.notubiz.nl/document/13242915/1#search=%22controleplan%22

 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

5 oktober 2023 - De accountant vertelde hoe hij de jaarrekening van 2023 wil controleren en beantwoordde de nodige vragen van raadsleden. Daarnaast kon de raad de accountant ideeën meegeven in de zin van let hier en daar extra op. Dat varieerde van Oosterwold en grondexploitaties tot jeugdhulp, contracten en aanbestedingen. De accountant beloofde de suggesties mee te nemen en daar scherp naar te kijken voor zover passend binnen de rol van de accountant. 

Het controleplan van de accountant, dat de basis vormde voor deze bespreking, kon rekenen op complimenten van de raad. Ook al zijn verbeteringen mogelijk in het begrijpelijk maken voor de stad.

Het onderwerp is hiermee voldoende besproken. De accountant kan aan de slag.

Vergelijkbare artikelen
Artikel delen:
Portefeuille categorie: Financiën
Tags: accountant
Raadsnummer : 23244