Raadswijzer (wie)

Esther Hagelaar

GroenLinks

Personalia

Esther Hagelaar
Roepnaam: Esther

Contactgegevens:

eahhagelaarvandijk@almere.nl

Portefeuille:

 • Inclusiviteit, diversiteit en integratie
 • Onderwijs, jeugd
 • Politiek, bestuur, democratie en participatie
 • Veiligheid, orde, toezicht en handhaving, informatieveiligheid/privacy
 • Werk en inkomen
 • Zorg en welzijn, gezondheid, maatschappelijke ondersteuning

Functie:

 • Gemeenteraad 2018-2022 - Raadslid - GroenLinks
  In de raad vanaf 15 november 2019. Opvolger van J. Kips.
 • Gemeenteraad 2022-2026 - Raadslid - GroenLinks

Even voorstellen

Even voorstellen
Mijn naam is Esther, ik ben getrouwd en moeder van een zoon en een dochter. Ik ben geboren en getogen in Brabant en woon sinds 2007 in het mooie groene Almere.  

Waarom ben je actief in de politiek?
Ik ben opgegroeid in een gezin waarin opkomen voor degene die dit zelf niet kunnen, altijd belangrijk is geweest. Mijn vader was actief in de lokale politiek. Hierdoor heb ik al vanaf jonge leeftijd de poltiek van dichtbij meegemaakt. Lange tijd was dit echter een reden voor mij om vooral zelf niet politiek actief te worden. Het is een vak wat stressvol kan zijn voor jezelf, maar ook voor je gezin. Ik koos daarom voor een carrière in de hulpverling. Na de geboorte van mijn kinderen (en een slechter wordende gezondheid) ben ik gestopt met werken maar ik wilde wel graag actief blijven in de stad. Ik heb toen bewust toch de stap naar de politiek gemaakt. Zitten op een stoel en vergaderen lukt me meestal wel, en op deze manier kon ik me toch inblijven zetten voor anderen. Een aantal jaren heb ik vooral ondersteunend rollen gehad. Ik voelde echter dat ik meer wilde en meer kon. Daarom heb ik de overstap naar de fractie gemaakt. Van 2014 tot 2018 als fractiesecretaris en daarna als fractieassistent en later als raadslid. Vanaf 2024 mag ik hierbij ook nog de voorzitter van het presidium en de vice-voorzitter van de raad zijn.,


Wat zijn je belangrijkste speerpunten in de komende periode?
Mijn focus ligt vooral op alles wat met de zorg te maken heeft. De Wet Maatschappelijke Opvang, ouderenzorg, inclusie en toegankelijkheid zijn onderwerpen waar ik me intensief mee bezig houdt. Het zou mooi zijn als ik de komende jaren een toegankelijke in inclusieve stad beter in het beleid kan verankeren. Ook zou het mooi zijn als ik samen met instellingen en initiatieven in de stad een effectieve en professionele cliëntenvertegenwoordiging voor elkaar kan krijgen. Zodat de gemeente een professionele sparringpartner krijgt en het betrekken van ervaringsdeskundigen meer is dan een hokje wat afgevinkt moet worden.
Wat minder inhoudelijk is maar wel ook erg belangrijk voor me is, is de positie van de raad. Politiek actief zijn kan best pittig zijn. Het vraagt veel tijd, kennis over veel onderwerpen en er zijn veel mensen die iets van jou en jouw mening vinden. Dat vraagt wel iets van een raadslid of fractieassistent. Ik vind het heel belangrijk dat de hele raad zijn werk goed kan uitvoeren. Iedereen moet zich vrij voelen zich in veiligheid uit te kunnen spreken. Er moet daarbij ook een goede balans zijn voor raadsleden en fractie assistenten met privé en werk. Ik wil vanuit het presidium kijken hoe we daar raadsleden in kunnen ondersteunen. 

Wat kan de Almeerder van je verwachten?
Ik probeer altijd na te gaan wat beleid voor onze inwoners gaat betekenen. Wat leest een gewone Almeerder als hij de plannen van de gemeente ziet. Hoe komt het op hen over? Als raadslid heb je veel informatie tot je beschikking. Hierdoor lijken plannen soms heel logisch, maar in de ogen van bewoners is dat vaak niet.
Soms maak ik of mijn fractie een afweging waarmee niet iedereen het eens is, maar die in mijn ogen toch juist is. Ik vind dat het mijn plicht is om dan duidelijk uit te leggen waarom ik dan toch die keuze maak. Ik probeer vanuit dezelfde instelling ook altijd meningen van inwoners te bekijken. Ik doe dus altijd mijn best doen de ander te begrijpen. 
Op mijn eigen social media probeer ik mijn keuzes ook altijd in eenvoudige taal uit te leggen. Eenvoudige taal kan immers (bijna) iedereen begrijpen en als raadslid zet ik me in voor alle inwoners, dus moeten de woorden die ik gebruik ook voor iedereen te begrijpen zijn.

 

Nevenfuncties

 • bestuurslid Almere '81

Deel deze pagina: