Agendawijzer

Wooncomplex en commerciële voorzieningen Randstad

Raadsnummer: 24153

Geschreven op: 31-05-2024 | Laatst bewerkt op: 19-07-2024 | Status onderwerp: in behandeling

Afbeelding:Illustratie van een weegschaal

Belangrijke besluiten over nieuw wooncomplex in Almere

 

Waar gaat het over?

De gemeente Almere staat voor een belangrijk besluit omtrent de ontwikkeling van een nieuw wooncomplex en commerciële voorzieningen op Randstad 20 1-25. Dit project, dat oorspronkelijk bedoeld was om 831 woningen en verschillende voorzieningen te huisvesten, is op problemen gestuit. Het plan overschreed namelijk de regels van het huidige bestemmingsplan, wat vereist dat het gemeentebestuur hier expliciet mee instemt door middel van een 'verklaring van geen bedenkingen'. Echter, een van de eigenaren van de grond heeft bezwaar gemaakt tegen het project omdat hij zijn eigen plannen heeft om 300 woningen op zijn deel van de grond te bouwen. Dit betekent dat de oorspronkelijke plannen voor het grote wooncomplex niet uitgevoerd kunnen worden zoals gepland.

 

Waarom praat de raad hierover?

Het project zoals voorgesteld is niet meer haalbaar is, om nieuwe projecten een kans te geven is het nodig om de eerder gegeven verklaring van geen bedenkingen (VVGB) in te trekken en de nog lopende aanvraag te weigeren. Dit besluit is cruciaal omdat het onmogelijk is om met het project door te gaan. Het gaat om een administratieve wijziging zodat nieuwe aanvragen mogelijk zijn, passend bij de nieuwe situatie. Het is van belang dat de gemeenteraad deze kwestie bespreekt en een definitieve beslissing neemt, zodat er duidelijkheid komt voor zowel de ontwikkelaars als de betrokken grondeigenaar. Hiermee wordt ook de weg vrijgemaakt voor eventuele nieuwe ontwikkelplannen die beter passen binnen de juridische en praktische mogelijkheden van de betrokken gronden.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24153


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

De bespreking startte met een inspreker, namelijk één van de ontwikkelaars en eigenaar van één van de twee percelen waarover de bespreking gaat. Er waren veel vragen over het doorlopen proces en wat de rol van de gemeente hierin is geweest. Verschillende fracties vroegen zich af in hoeverre "de spelregels tijdens het spel zijn gewijzigd"? Niet alle vragen waren eenvoudig te beantwoorden, waardoor een deel van de vragen schriftelijk beantwoord worden. Na het zomerreces wordt de bespreking vervolgd.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Wonen, leefbaarheid
Tags:
Raadsnummer : 24153