Blogoverzicht
20-09-2024
Terugblik op de democratische gesprekstafels
‘Wilt u met ons in gesprek gaan over de kwaliteit van onze lokale democratie?’
Met deze vraag benaderde de raad veertig inwoners die afgelopen jaar gebruik maakten van het inspreekrecht. Op 16 september deelden twintig van hen met raadsleden hoe ze terugkijken op hun ervaringen in en met de raad van Almere.
De jaarlijkse Dag van de Democratie vormde een mooie aanleiding voor de raad van Almere om met inwoners in gesprek te gaan. Dit keer werd de keuze gemaakt om Almeerders uit te nodigen die zich eerder tijdens de Politieke Markt als inspreker hebben laten horen. Hoe kijken zij terug op deze ervaring? En: wat vonden zij van het gesprek dat de raad daarna voerde? Is het bijvoorbeeld duidelijk waarom de raad bepaalde keuzes maakt? Aan verschillende tafels met elk vier of vijf deelnemers ontstond hierover een inhoudelijk gesprek. De aanwezige raadsleden luisteren deze avond vooral.
Voor jezelf, voor anderen, voor Almere
Raadslid Leida Höhle, lid van het presidium, opent de avond. Met alle aanwezigen deelt zij haar persoonlijke verhaal; waarom zij ooit besloot om zich verkiesbaar te stellen. Hieruit blijkt al snel dat raadsleden en insprekers veel met elkaar gemeen hebben: je wilt je inzetten voor een maatschappelijk belang en de stad mooier maken. Voor jezelf, voor anderen, voor Almere. Na een korte voorstelronde aan de gesprekstafels is het tijd voor de verhalen van de insprekers. “We willen vooral gehoord - en serieus genomen worden” is een opmerking die bij herhaling terugkomt. Niet alleen de raadsleden stellen vragen, de insprekers stellen ook elkaar verdiepende vragen. Inspreken is niet eenvoudig. Meermaals noemen insprekers hoe spannend het is om de raad toe te spreken, om vragen te beantwoorden.
De kracht van een vraag
Gehoord worden is een belangrijke motivatie voor insprekers en dan is het prettig als raadsleden vragen stellen. Op die manier laten ze ook zien in welke mate ze zich kunnen en willen inleven in een vraagstuk. Vragen voor ‘de vorm’ roepen bij insprekers het tegenovergestelde effect op: begrijpen ‘zij’ wel wat ‘wij’ bedoelen? Wat verder opvalt is dat insprekers soms maanden en vaak zelfs al jaren (!) bezig zijn met het onderwerp.
Ook voor de griffie levert de avond bruikbare inzichten op. Insprekers weten niet dat de griffie er niet alleen voor de raad is, maar óók voor inwoners. Politiek wordt als ingewikkeld en als indrukwekkend ervaren. Het zou daarnaast helpen als in het stadhuis duidelijk zichtbaar is waar je moet zijn voor een bespreking. Het is niet voor het eerst dat een inwoner in de verkeerde zaal blijkt te zijn beland. Een praktische tip om mee te nemen is dan ook dat een betere bewegwijzering naar de vergaderzalen welkom zou zijn.
De gesprekken hebben nog meer lessen opgeleverd. Samen met de ervaringen, ideeën en tips krijgen die plek in een advies om met het presidium te bespreken. De korte samenvatting staat wel vast: dit was een democratische avond die voor herhaling vatbaar is.