Mijn raad
Mijn raad
Welkom op Mijn raad. Dit is de persoonlijke werkomgeving van de raad binnen de website raadvanalmere.nl.
De persoonlijke raadsomgeving is er alleen voor raadsleden, fractieassistenten en hun ondersteuners: de griffianen.
Door in te loggen met je eigen gebruikers-account, kun je
- je eigen websiteprofiel onderhouden in je gebruikersaccount (mijn profiel);
- je eigen raadsprofiel onderhouden (mijn raadsprofiel);
(er zijn dus twee profielen!) - pagina's zien die alleen voor ingelogde gebruikers zijn bedoeld;
- aanmelden voor evenementen (en dus ook zien voor welke je je al hebt aangemeld);
- (politiek) reageren op artikelen (vanaf voorjaar 2023).
1 De Profiel-pop-upHelemaal rechtsboven in de menubalk zie je een grijs profielportretje. Tenzij je al een fotootje in je websiteprofiel zette, dan zie je hier je eigen foto. Als je op het portretje klikt, verschijnt een pop-up met daarin: |
- Aangemelde evenementen Als je klikt op 'aangemelde evenementen' kom je op een pagina met een lijst evenementen waarvoor je je -via de website- hebt aangemeld. Dit hangt samen met de invoering van een kalender op de website. Die is er nu nog niet. Komt in 2023 beschikbaar. (tot die tijd je je aan met een formulier, dat is wat anders)
- Mijn profiel Hier bewerk je je persoonlijke gebruikers-profiel. Het profiel waarmee je inlogt en waarin persoonlijke informatie staat. Je kunt hier een eigen profielfotootje uploaden.
- Mijn raadsprofiel Hier bewerk je je publieke profiel als raadslid. Dit zijn de gegevens die in Raadswijzer worden getoond. Dit is de officiële foto, kun je niet veranderen, dat onderhouden wij voor je.
Over de nevenfuncties
Zeker voor een debutant: wees transparant!
De raad vertegenwoordigt het algemeen belang. Daarom zijn we scherp op wat je naast het raadswerp onderneemt. Een simpel, maar o zo belangrijk gebaar: open zijn over je nevenfuncties. En dan niet volstaan met de algemene aanduiding ‘adviseur’, ‘zzp-er’ of ‘ondernemer’, maar: laat zien ‘waarover’ je adviseert of ‘waarin’ je onderneemt. Op deze manier organiseer je je eigen tegenspraak en zorg je er voor dat een nevenfunctie een functie blijft die je naast je raadslidmaatschap vervult en daar niet mee vermengt.
Een korte instructie:
- Benoem de ‘titel’ van je functie;
- Benoem op ‘welk’ domein/onderwerp je actief bent;
- Benoem ‘voor wie’ je dat doet: naam (eigen)onderneming/werkgever;
- Betaald werk of vrijwilligerswerk.
We werken opzettelijk met twee verschillende profielen, want na verloop van tijd neem je afscheid als een bepaalde gebruiker van de site (profiel), maar je blijft als raadslid altijd in almerebestuurd bestaan (raadsprofiel).
2 'Besloten' pagina's
Als je bent ingelogd verschijnt pal naast je profielportretje een extra menutitel: mijn raad. |
Je vindt hier nú:
- deze uitlegpagina;
- informatie over bijvoorbeeld studiedagen;
- contactinformatie van de griffiemedewerkers (alleen als je inlogd bent)
Het zal niet lang duren, dan komen hier meer pagina's waarmee wij je informeren.
Voor meer informatie en/of overleg: benader Bart 06 2739 9633, bbuijs@almere.nl.
Profielen
Over de profielen
Er zijn dus twee soorten profielen: raadsprofielen en gebruikersprofielen.
Iedereen kan een gebruikersprofiel maken: alle bezoekers. Iedereen kan dat helemaal zelfstandig aanmaken, onderhouden of verwijderen. Maar alleen raadsleden hebben een tweede profiel; het raadsprofiel. Die maakt de griffie aan op basis van de benoemingen van de raad. Maar als raadslid of fractieassistent onderhoud je wel zélf je raadsprofiel; nevenfuncties, portefeuilles, social media accounts, omschrijving, etc).
Dus: alle gebruikers van de site hebben een gebruikersprofiel wat ze helemaal zelf onderhouden (ook inwoners), alleen raadsleden en fractieassistenten hebben daarnáást een raadsprofiel. Want op enig moment in de toekomst, ben je geen raadslid meer en blijven die gegevens in het archief (almerebestuurd) bewaard. Zodat je gewone gebruikersprofiel kan vervallen.
Portefeuilles
Waar zijn de portefeuillecategoriën voor? Antwoord: om onderwerpen, politici en inwoners aan elkaar te verbinden.
De portefeuilles in het raadsprofiel zijn ervoor bedoeld om je te koppelen aan agendaonderwerpen (in de agendawijzer). Onder artikelen (= de onderwerpen in de agendawijzer) staan diezelfde portefeuille-categorieën. Daardoor kunnen bezoekers zien welke raadsleden/fractieassistenten voor welk onderwerp aanspreekbaar zijn. Lees hier meer over dit mooie systeem.
De portefeuilles in het gebruikersprofiel zijn als het ware ontvangstportefeuilles. Bedoeld voor inwoners die hiermee kunnen aangeven welk nieuws ze willen ontvangen. Het Raadsnieuws wordt over enige tijd namelijk op interesse aangeboden.
Raadsleden hebben dus portefeuilles in twee profielen, het raadsprofiel en het gebruikersprofiel. In hun raadslidprofiel geven ze in de portefeuilles aan waar ze woordvoerder voor zijn, maar in hun gebruikersprofiel kunnen ze dus andere portefeuilles aangeven 'als burger'.
En voor alle duidelijkheid, je hoeft dus niet per onderwerp aangeven dat je daar de woordvoerder van bent, want dat zou voor iedereen veel te veel werk worden. Daarom werken we met de categorieën. Die hebben we uitgedokters door naar de portefeuilleverdelingen van drie raadsperiodes te kijken.
Buurtnaam
Van álle gebruikers vragen wij te vermelden in welke buurt ze wonen. Dat is om in de toekomst inwoners vroegtijdig te kunnen informeren als de raad iets onder handen krijgt wat in hún buurt speelt. We noemen dit vroeg-signalering. Daarmee willen we inwoners eerder en beter in de gelegenheid stellen hun kennis en invloed in te brengen.
Privacy
We hebben een schitterende privacy policy: zero statistics. Gebruikers van onze site worden bij het bezoeken van pagina's nooit geïdentificeerd. Ze bezoeken de pagina's altijd anoniem. Lees meer hierover.