Tips voor inspreken
Tips voor inspreken
Inspreken tijdens een raadsvergadering kan spannend zijn. Voor veel mensen is het geen dagelijks werk om voor een groep te spreken. Weet wel, uw bijdrage wordt zeer gewaardeerd door de raadsleden. Op deze pagina vindt u belangrijke informatie over hoe inspreken werkt, inclusief de regels en nuttige tips.
Praktische zaken en regels:
- Onderwerpen: U mag alleen inspreken over onderwerpen die op de agenda staan. Raadpleeg het vergaderschema op almere.notubiz.nl voor data en onderwerpen.
- Tijdstip: Vergaderingen starten op tijd. Inspreken gebeurt altijd aan het begin.
- Aanmelden: Meld u aan vóór 12:00 uur op de dag van de vergadering. U hoeft niet van tevoren aan te geven wat u wilt gaan zeggen.
- Locatie: U vindt de vergaderzalen van de Politieke Markt in het stadhuis op verdieping D2. Onze bodes, beveiligers en griffiemedewerkers (in de centrale hal en op D2) wijzen u graag de weg.
- Spreektijd: U heeft maximaal 5 minuten. Bij meer dan 6 insprekers wordt de tijd verdeeld. Na het inspreken is het mogelijk dat raadsleden u vragen stellen.
- Opnames: Vergaderingen worden gefilmd en live uitgezonden en blijven ook na de vergaderingen zichtbaar op almere.notubiz.nl.
- Gedragsregels: In de raad zijn regels over hoe we met elkaar omgaan. Deze gedragsregels (regels van orde) gelden ook voor u. U dient altijd de aanwijzingen van de voorzitter op te volgen. Spreek altijd 'via de voorzitter' en gebruik geen voornamen van raads- of collegeleden. Het is niet toegestaan om namen van ambtenaren te noemen. Als u inspreekt, mag alleen de voorzitter van de vergadering u onderbreken.
Tips voor inspreken:
- Voorbereiding: Vijf minuten spreektijd staat gelijk aan ongeveer 600 woorden. Schrijf uw betoog uit om binnen de tijd te blijven. Oefen uw verhaal van tevoren om te kijken of het binnen die tijd lukt.
- Kernboodschap: Start met de essentie van uw boodschap in één zin, en onderbouw deze met argumenten. Maak uw verhaal niet te lang, een lang verhaal maakt uw standpunt niet duidelijker.
- Helderheid: Gebruik duidelijke argumenten en bied zo nodig alternatieven aan.
- Maak het persoonlijk: Niet privé, want de vergaderingen zijn openbaar en worden uitgezonden via internet, maar met een persoonlijk verhaal komt uw boodschap des te beter over. Vertel waarom het onderwerp voor u van belang is, wat u raakt, wat uw kant van de zaak is. Geef aan wat u hoopt te bereiken met uw bijdrage.
- Focus op uw doel: Als u bezorgd bent over een plan, presenteer uw kritiek met het einddoel voor ogen. Maak uw zorgen duidelijk, maar richt u op samenwerking met de raadsleden. Het gaat erom hen te overtuigen van uw standpunt, zodat ze actief meewerken aan een oplossing.
Heeft u nog vragen, aarzel niet contact met de griffie op te nemen. Ze helpen u graag verder op weg. Dat kan per mail op raadsgriffie@almere.nl of telefonisch op 036 539 9995.