Agendawijzer

Advies over De sociale staat van Almere

Raadsnummer: 24058

Geschreven op: 02-03-2024 | Laatst bewerkt op: 12-04-2024 | Status onderwerp: in behandeling

Afbeelding:Sociale staat

De sociale uitdagingen van Almere

Waar gaat het over?

Het rapport bespreekt de sociale staat van Almere, met aandacht voor de uitdagingen en kansen van de stad. Almere, als een snelgroeiende "New Town", staat voor unieke uitdagingen zoals grote stadsproblematiek, beperkte binding van inwoners aan de stad, en een aanhoudende groei die druk legt op maatschappelijke voorzieningen. Het rapport onthult zorgen over armoede, schulden, jeugdwerkloosheid, schooluitval, jeugdcriminaliteit, eenzaamheid, en de noodzaak voor passende woonruimte en zorg voor ouderen. Deze bevindingen onderstrepen de noodzaak voor een integrale aanpak en duurzame sociale ontwikkeling.

Waarom praat de raad hierover?

De gemeenteraad bespreekt deze kwesties vanwege de alarmerende bevindingen en de urgentie om actie te ondernemen. De raad is betrokken bij het vormen van een nieuw beleidskader om de geïdentificeerde problemen aan te pakken, met prioriteit voor urgente kwesties zoals armoede en de beschikbaarheid van voorzieningen. Het gesprek richt zich op het erkennen van de problemen, het vaststellen van beleidsprioriteiten, en het ontwikkelen van strategieën die het welzijn van de inwoners verbeteren en maatschappelijke kosten beperken. Dit benadrukt het belang van samenwerking en integrale planning voor een sociaal duurzame toekomst van Almere.

 

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24058


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

De heer Onno de Zwart, directeur van het Verweij-Jonker Instituut, presenteerde de resultaten van het onderzoek naar de Sociale Staat van Almere. Daarna stelde de raad vragen over de vergelijking met andere steden, de samenhang tussen de oorzaken van de problematiek en de adviezen voor oplossingen, en over het beheersen van stedelijke groei om verdere problemen te voorkomen.
 
Vervolgens nam mevrouw Kampschoer van de Adviesraad Sociaal Domein het woord. Zij benadrukte dat het opbouwen van een sociaal hart in een stad generaties vergt. Het debat tussen het college en de raad volgde. De raad waardeerde het grondige rapport, ondanks de zorgwekkende bevindingen, en benadrukte het belang van een integrale benadering van het sociale domein met andere domeinen om de sociale infrastructuur te versterken. Men kijkt uit naar de nieuwe beleidskaders voor het sociaal domein, die rond de zomer worden verwacht. Tenslotte werden enkele moties aangekondigd, wat betekent dat het vervolggesprek na het meireces zou plaatsvinden.

 


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Zorg en welzijn, gezondheid, maatschappelijke ondersteuning
Tags: sociaal domein
Raadsnummer : 24058