Agendawijzer

Begraafplaatsen beleid

Raadsnummer: rv-53/2022

Geschreven op: 10-11-2022 | Laatst bewerkt op: 28-06-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van bankje op een begraafplaats in Almere

17 november, hoe gaat Almere in de toekomst om met (meer) begraafplaatsen?

Waar gaat het over?

Na het leven komt de dood. En dan? Niet iedereen, maar wel veel mensen willen na hun dood begraven worden. Het liefst in hun eigen stad. Als Almere groeit, moeten er ook meer begraafplaatsen komen. Maar hoe en waar en wie? Daar moet zorgvuldig over nagedacht worden en het moet voor iedereen duidelijk zijn wat de afspraken zijn.

Het college College = college van B&W heeft daarom een 'beleidskader begraafplaatsen' opgesteld. Hierin staat hoe de gemeente kijkt naar de toekomst van de begraafplaatsen in Almere en hoeveel plaatsen er nodig zijn. De raad moet besluiten of hij het ermee eens is. 

Op 9 december 2021 stelde de raad een aantal uitgangspunten vast. Omdat kort daarvoor werd gevraagd om bijzondere begraafplaatsen, namelijk voor bepaalde bevolkingsgroepen met eigen religies en culturen.

Inhoudelijke observaties

Het presidium maakt uit het voorstel op dat er nu geen beleidskader is, maar dat in 1999 is besloten het beheer van de twee gemeentelijke begraafplaatsen op te dragen aan een marktpartij en hiertoe een overeenkomst is gesloten (die tot 2029 duurt). 

In samenspraak met de marktpartij en met inachtneming van het voorgestelde beleidskader wordt het dagelijks beheer uitgewerkt in een reglement. Het presidium vraagt zich af hoe deze constructie – overeenkomst, beleidskader en reglement – zich verhoudt tot artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging. Dit artikel verplicht om het ‘dagelijks beheer’ bij verordening te regelen. Krijgt de raad deze verordening op enig moment nog ter besluitvorming aangeboden? En hoe verhoudt deze zich dan tot het huidige voorstel? 

Verder staat in het raadsvoorstel dat bij het opstellen van het beleidskader  afstemming heeft plaatsgevonden met de exploitant van de gemeentelijke begraafplaatsen in Almere. En opmerkingen met betrekking tot het stuk waar mogelijk zijn verwerkt in de uiteindelijke versie. Een dergelijke zinssnede kan de nieuwsgierigheid wekken welke opmerkingen niet zijn verwerkt en waarom niet. 

Het onderwerp is nog niet geagendeerd en de stukken staan tijdelijk op:

https://almere.notubiz.nl/document/11938998/2/1_+Beleidskader+begraafplaatsen+RAADSVOORSTEL


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

1 december - plenaire vergadering, besluiten:

  • Amendement : Een natuurbegraafplaats in een Almeers bos (RG-351/2022) AANVAARD 33/11
  • Amendement: Wijziging uitgangspunt 1.c (RG-352/2022) VERWORPEN 11/33
  • Amendement: Wijziging uitgangspunt 1.f (RG-353/2022) VERWORPEN 10/34
  • Motie: Uitbreiding Islamitische begraafplaats (RG-354/2022) VERWORPEN 11/33
  • Raadsvoorstel Beleidskader begraafplaatsen (RV-53/2022) AANVAARD 44/0

 

Artikel delen: