Agendawijzer

Bestedingsplan middelen Parlementaire Ondervragingscommissie Kindertoeslagaffaire (POK)

Raadsnummer: 24007

Geschreven op: 21-12-2023 | Laatst bewerkt op: 31-01-2024 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Kop

Vertrouwensopbouw en dienstverlening: Almere's aanpak van de Kindertoeslagaffaire-gevolgen

Waar gaat het over?

De gemeenteraad van Almere gaat praten over een voorstel van het college College = college van B&W . Het voorstel gaat over extra geld dat gebruikt wordt om dingen beter te maken na een groot probleem, de Kinderopvangtoeslagaffaire. Dit was een probleem waarbij sommige ouders onterecht in de problemen kwamen door fouten van de overheid. Met dit geld wil de gemeente zorgen dat de diensten die ze aanbieden, zoals hulp en informatie, beter worden. Er zijn acht belangrijke punten in het plan. Deze gaan bijvoorbeeld over hoe de gemeente digitaal hulp biedt en over bescherming van kinderen en gezinnen. Mensen die zelf problemen hadden door de Kinderopvangtoeslagaffaire hebben samen met de gemeente dit plan gemaakt. Het is deel van een groter plan om ervoor te zorgen dat mensen meer vertrouwen krijgen in de overheid.

Waarom praat de raad hierover?

De raad van Almere bespreekt dit plan omdat het heel belangrijk is. Ze willen het vertrouwen van de mensen in de overheid terugwinnen. Ook willen ze ervoor zorgen dat de diensten van de gemeente beter en makkelijker te gebruiken zijn voor iedereen. Dit plan is niet alleen om de problemen van de Kinderopvangtoeslagaffaire op te lossen, maar ook om te zorgen dat de gemeente en haar inwoners beter met elkaar kunnen praten en werken. Het plan met het extra geld moet ervoor zorgen dat mensen makkelijker hulp en advies kunnen krijgen van de gemeente. Dit is ook een nieuwe manier van werken, waarbij mensen die problemen hadden door de Kinderopvangtoeslagaffaire meehelpen om te beslissen hoe dingen beter kunnen.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=Pok


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

De vergadering opende met twee sprekers die het College van Herstelexperts vertegenwoordigden. In samenwerking met de Gemeente Almere hadden zij het bestedingsplan ontwikkeld. De totstandkoming van dit plan week af van de gebruikelijke werkwijze, maar sloot goed aan bij de behoeften van de doelgroep en de doelstellingen van het College van Herstelexperts. Zowel de wethouder als de raad waren hierover zeer tevreden.

Tijdens de discussie richtte de focus zich op de wijze waarop de raad de resultaten van dit plan kon monitoren. De wethouder zou na overleg met het College van Herstelexperts hierover terugkoppelen aan de raad. Verder werd besproken hoe de taken van het uitvoeringsplan werden toegewezen aan de wijkteams, die zich voornamelijk richten op volwassenen. Na voldoende besproken te zijn, ging het voorstel door naar de besluitvorming.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Zorg en welzijn, gezondheid, maatschappelijke ondersteuning
Tags: zorg en welzijn
Raadsnummer : 24007