Agendawijzer

Invullen bezuinigingen begroting 2025

Raadsnummer: 24195

Geschreven op: 12-07-2024 | Laatst bewerkt op: 20-09-2024 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Wethouder Kees Ahles - september 2024

Gemeente Almere werkt aan stabiele begroting voor 2025

 

Waar gaat het over?

Dit voorstel van het college College = college van B&W aan de gemeenteraad van Almere gaat over de bezuinigingen en verhogingen van inkomsten in de begroting voor 2025. De gemeente Almere, net als vele andere gemeenten in Nederland, staat voor een financiële uitdaging door teruglopende inkomsten. Het tekort dreigt na 2025 structureel te worden, met een verwacht tekort van €15 miljoen per jaar. Daarnaast moet de gemeente €17 miljoen besparen op de jeugdzorg en dreigt de financiële buffer negatief te worden. Om deze problemen aan te pakken, heeft het college van burgemeester en wethouders een pakket van bezuinigingen en inkomstenverhogingen voorgesteld. Dit pakket moet de begroting structureel in evenwicht brengen tegen 2028.

Waarom praat de raad hierover?

De gemeenteraad bespreekt dit voorstel omdat het noodzakelijk is om de financiële toekomst van Almere veilig te stellen. Door de financiële uitdagingen en de verwachte tekorten is het belangrijk om nu al maatregelen te nemen. Het college heeft al een plan van aanpak ontwikkeld en een groot aantal mogelijke maatregelen onderzocht. De gemeenteraad moet nu beslissen welke maatregelen worden doorgevoerd, zodat de begroting voor 2025 realistisch en structureel in balans kan worden gebracht. Door deze maatregelen zorgvuldig af te wegen en de meest kwetsbare inwoners zoveel mogelijk te ontzien, probeert de gemeenteraad de impact van de bezuinigingen zo beperkt mogelijk te houden. Deze discussie en besluitvorming zijn essentieel om de continuïteit en kwaliteit van de gemeentelijke diensten te waarborgen en om de financiële positie van Almere te versterken.

 

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24195


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

De Politieke Markt startte gisteravond met een extra ingelaste raadsvergadering, voorafgaand aan de carrousel. Hiertoe was besloten op verzoek van een aantal raadsleden. Alle raadsleden erkennen namelijk de noodzaak om te bezuinigen, maar een deel van de raad is niet tevreden met het huidige proces. De totale bezuinigingsopgave is namelijk groter dan de reikwijdte van het voorstel dat op de agenda stond. Kun je dan wel een goed besluit nemen?

Om een goede afweging te maken, is het volgens diverse raadsleden beter om de bezuinigingen pas te behandelen wanneer het totaaloverzicht beschikbaar is. Wacht hier daarom mee totdat er in november een complete begroting ligt, zo was hun pleidooi. Een motie om het besluit over de invulling van de bezuinigingen om die reden uit te stellen, haalde het uiteindelijk niet.

Wat bij een aantal raadsleden bleef hangen was de vraag of het college wel echt open staat voor hun ideeën. Om dit te onderstrepen besloten zij het merendeel van de moties en amendementen die ze hadden ingediend in te trekken. Het resultaat was dat op de agenda van de carrousel slechts een handvol onderwerpen overbleef. Aan het slot van de avond stemde een meerderheid van de raad alsnog in met het voorstel over de invulling van de bezuinigingen. Van de vijf overgebleven moties ging de raad akkoord met een daarvan. De andere vier moties werden verworpen. Half november buigt de raad zich over de complete begroting.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Financiën
Tags:
Raadsnummer : 24195