Agendawijzer

Periodieke rapportages aan de raad

Raadsnummer: 23107

Geschreven op: 20-04-2023 | Laatst bewerkt op: 21-04-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van een stapel documenten

Het hele jaar door krijgt de raad allerlei rapporten van het college College = college van B&W . Raad en college willen bespreken hoe dat bevalt en of het beter kan.

Dit onderwerp staat voor 11 mei op de agenda.


Waar gaat het over?

Elk jaar stuurt het college van b en w rapporten en verslagen naar de raad. Dat moet, want een van de wettelijke taken van de raad is om het werk van het college te controleren. In de rapporten staat wat de gemeente gedaan heeft. Er zijn raadsleden die wat meer overzicht willen hebben in wat er jaarlijks allemaal gerapporteerd wordt (of moet worden). Daarvoor is een overzicht gemaakt.

Maar het is ook belangrijk om eens stil te staan bij de noodzaak van de rapportages, de inhoud ervan en het tijdstip dat ze aangeboden worden. Kortom: doen raad en college het op de slimste manier, is iedereen er wel tevreden mee of zijn er verbeterkansen.

Dit onderwerp wordt besproken in de controletafel; de denkbeeldige tafel over onderwerpen die bij de controletaak van de raad horen.

Waarom praat de raad hierover?

De raad doet er goed aan om altijd te blijven zoeken naar manieren om zijn werk als volksvertegenwoordiger beter te doen. Ook vaste gewoonten kun je dus zo nu en dan een keer onder de loep leggen. Een raadslid kan zo'n onderwerp zelf op de agenda zetten.

U vindt de stukken in de documentwijzer.

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=periodieke%20rapportages&sort=date_desc


 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

In het begin was het even zoeken in dit gespreksonderwerp. Sommige raadsleden hadden liever een discussie over nut en noodzaak per rapportage. Maar de indiener vond dat hij dan teveel vanuit zijn eigen visie stuurde en wilde juist een open discussie in de raad. En gaandeweg kwam die er. Vanuit de raad werd aangegeven dat rapportages consistent moeten zijn en leesbaar. Dat er onderscheid mag zijn tussen wettelijke rapportages en overige. Dat sommige rapportages best in frequentie naar beneden kunnen en dat rapportages niet onnodig dik moeten zijn. Een werkgroep van raadsleden zou daarmee aan de slag kunnen om die inventarisatie te maken. Anderen vonden juist dat de raad zelf bepaalt in hoeverre rapportages worden gelezen en dat de raad zelf de afweging maakt over nut en noodzaak van een rapportage.

Het college kon zich in beide opvattingen wel vinden. En-en dus. En wellicht ligt daar ook de oplossing voor een vervolg wat de indiener op touw gaat zetten.

Voor nu is dit voldoende besproken. Als er nieuwe initiatieven komen, openen we dit artikel weer.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: Politieke Markt
Raadsnummer : 23107