Agendawijzer

Toekomst en structurele financiering popvoorziening Almere

Raadsnummer: 24083

Geschreven op: 14-03-2024 | Laatst bewerkt op: 25-04-2024 | Status onderwerp: in behandeling

Afbeelding:Poppodium

Almere zet in op levendige popmuziekscene.

Waar gaat het over?

De gemeente Almere staat voor een belangrijke beslissing over de toekomst en financiering van haar popvoorziening. Dit gaat specifiek over Poppodium De Meester, dat een centrale plek inneemt in het culturele leven van Almere. Voorheen werd De Meester voornamelijk gefinancierd uit het welzijnsbudget, maar na veranderingen in het welzijnskader en bezuinigingen moet er nu een nieuwe financieringsbron gevonden worden. Het college College = college van B&W stelt voor om €300.000 uit het cultuurbudget beschikbaar te stellen om de popvoorziening in haar huidige vorm te behouden en daarnaast verder te onderzoeken hoe deze voorziening in de toekomst kan groeien en zich kan ontwikkelen. Dit besluit wordt genomen in de context van een groeiend Almere, waarbij de behoefte aan een divers en levendig cultureel aanbod toeneemt. 

Waarom praat de raad hierover?

De discussie in de gemeenteraad gaat niet alleen over het behoud van een popvoorziening, maar ook over de rol van cultuur in een snel groeiende stad als Almere. Het belang van een levendig en toegankelijk cultureel aanbod, waaronder popmuziek, wordt breed erkend. Dit is van groot belang voor de kwaliteit van het leven in Almere, de aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners en bezoekers, en het bieden van podia voor lokale talenten. De gemeenteraad bespreekt deze kwestie om te zorgen voor een toekomstbestendige invulling van cultuur in de stad, waarbij de popvoorziening past bij de ambities en de groei van Almere. Door te kiezen voor een scenario van behoud en geleidelijke groei, neemt de raad een besluit dat invloed heeft op hoe Almere zich als culturele stad ontwikkelt en hoe het de sociale cohesie en economische levendigheid bevordert.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24083


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Wegingstafel 4 april 

Bij de wegingstafel van 4 april was er een brede steun voor het agendapunt. Dit kwam mede door de financieringsstructuur, de verdeling van de lasten, en hoe er bezuinigd gaat worden. Het college stelt voor om het poppodium De Meester structureel te financieren vanuit het subsidiebudget Cultuur voor een bedrag van €300.000. Dit zorgt ervoor dat de popvoorziening op korte termijn in de huidige omvang behouden kan blijven.

Eerste politieke bespreking 25 april 

Tijdens de politieke bespreking op 25 april jl. waren er twee insprekers. De ene vertegenwoordigde de Schoor en de andere het Directeuren Overleg Culturele instellingen Almere (DOCA). Beiden benadrukten het belang van het voortbestaan van poppodium de Meester. Over de manier van structurele financiering uitte één van de insprekers kritiek; er zouden namelijk middelen worden weggenomen bij andere culturele instellingen ten voordele van de popvoorziening.

Aansluitend vond de politieke bespreking plaats, waarbij er onduidelijkheid rees over de mogelijke alternatieve financieringsmogelijkheden vanuit de provincie voor het poppodium. Hierom is besloten dat de wethouder voor 15 mei een toelichting zal versturen per mail naar de woordvoerders van de raadsbespreking over eventuele alternatieve financieringsmethoden die beschikbaar zijn of waren.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Vergelijkbare artikelen
Artikel delen:
Portefeuille categorie: Kunst en cultuur
Tags: kunst en cultuur
Raadsnummer : 24083