Agendawijzer

Woo benoeming burgemeester

Raadsnummer: 23249

Geschreven op: 05-10-2023 | Laatst bewerkt op: 05-10-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Geheim stempel

De geheime stukken over de benoemingsprocedure van de burgemeester mogen geheim blijven.


Waar gaat het over?

Dit voorjaar werd onze nieuwe burgemeester geïnstalleerd. Maar dat gebeurde pas na een zorgvuldige benoemingsprocedure, die ook de nodige tijd vroeg. Iemand (we mogen iet bekendmaken wie) wilde bepaalde informatie over de benoemingsprocedure inzien. Het college College = college van B&W antwoordde op die vraag dat dat niet kan, want de besprekingen en stukken over de voorgestelde benoeming geheim zijn. De aanvrager maakte daar vervolgens bezwaar tegen. De bezwaarschriftencommissie (onafhankelijke professionals die niet bij de gemeente werken) beoordeelde dit bezwaar en gaf het college gelijk. De gemeentewet en de AVG geven aan dat de gevraagde informatie niet openbaar gemaakt mag worden. Die moet geheim blijven. De gemeente wees de aanvraag daarom terecht af en het bezwaar van de aanvrager is ongegrond. Overigens besluit de commissie ook dat de aanvrager geen recht heeft op onkostenvergoeding. 

Waarom praat de raad hierover?

Het is niet de gemeente die over de benoeming van de burgemeester gaat, maar de raad. Het college kan deze vraag eigenlijk niet beantwoorden, want is niet bevoegd. Als de raad nu dit raadsvoorstel (23249) alsnog aanvaard, is daarmee ook het besluit van het college bekrachtigd. En dat is precies wat het college met dit raadsvoorstel vraagt.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=23249


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

12 oktober 2023 - Het onderwerp stond eerst op de wegingstafel, daar besloot de raad dat er meteen over gestemd kon worden. Die stemmen vond tijdens plenair diezelfde avond plaats.

  • Woo burgemeester (23249) AANVAARD 38/0
Vergelijkbare artikelen
Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: openbaarheid
Raadsnummer : 23249