Agendawijzer

Woo verzoek Omroep Flevoland (Triade)

Raadsnummer: 23293

Geschreven op: 22-09-2023 | Laatst bewerkt op: 24-11-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van man die naar een bord vol aantekeningen kijkt

De regionale omroep wil informatie over deze financiële perikelen.


Waar gaat het over?

Op 15 september stuurde Omroep Flevoland een ingebrekestelling aan de Raad van Almere voor het niet openbaar maken van geheime documenten over Triade Vitree. De raad moet nu binnen twee weken besluiten of die stukken geheim mogen blijven of dat ze openbaar mogen worden. Anders stapt de omroep naar de rechter. Maar de raad kan dat helemaal niet, want die stukken moeten bij het college College = college van B&W vandaan komen. Dat had volgens de omroep allang gebeurd moeten zijn. Deze agendering gaat niet over het Woo verzoek zelf, maar over de manier waarop de aanvraag wordt afgehandeld.

Achtergrond

Het Woo-verzoek van de omroep gaat om informatie over de financiële situatie bij Triade Vitree, daar was een tijdje geleden wat over te doen en er is contact geweest tussen de gemeente en die organisatie. Ook is hierover met de raad gesproken. Het gaat over brieven, correspondentie en de communicatie tussen college en raad. Tussen al die informatie zit ook 'gevoelige' informatie, dan kan het belang om die geheim te houden groter zijn dan het belang om ze openbaar te maken. De gemeente (het college) stelt in die gevallen voor welke informatie beter geheim kan blijven en welke informatie wel openbaar kan worden. Maar de raad moet daar uiteindelijk over besluiten. Dit gaat op basis van vertrouwen dat het college óók zoveel mogelijk in de openbaarheid haar werk doet. Bij twijfel daarover kunnen raadsleden, door hun beëdigde functie als volksvertegenwoordiger, eventueel wél inzicht krijgen in de stukken. En soms zijn er ook besloten raadsvergaderingen, maar dat hoeft niet vaak. Op die manier kan de raad het werk van het college toch goed controleren. Maar voor alle duidelijkheid: al die stukken liggen dus bij de gemeentelijke organisatie, niet bij de raad.

Nu is de situatie ontstaan dat in juni door de omroep informatie werd gevraagd, maar die is nog steeds niet door de gemeente geleverd. Dat had half augustus al gebeurd moeten zijn. De raad heeft die stukken dus niet, ze liggen bij de gemeente. Die moet voorstellen wat openbaar kan worden. Ook nog niet gebeurd. Dus kan de raad niet besluiten over openbaarmaking. De omroep stelt nu niet de gemeente, maar de raad in gebreke voor het nog niet leveren van de gevraagde informatie, omdat kennelijk de afspraken tussen college en raad niet worden nagekomen. Het college had tijdig met een voorstel voor opheffing geheimhouding moeten komen. Een raadslid is er ontevreden over en wil antwoorden van het college.

Waarom praat de raad hierover?

Een raadslid wil duidelijkheid waarom de afhandeling van dit Woo verzoek niet goed gaat en hoe dat in de toekomst beter kan.

U vindt de stukken met onze documentwijzer:

Het verzoek en de agendering:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=woo%20omroep%20triade

De ingebrekestelling van 15 september:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/item%2F877267


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

9 november 2023 - Plenair, besluit.

Raadsvoorstel Gedeeltelijke opheffing geheimhouding in verband met Woo-verzoeken betreffende een zorgaanbieder (23293) AANVAARD 44/0

 

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: openbaarheid, woo
Raadsnummer : 23293 23238