Agendawijzer

Actieplan Veiligheid 2019-2022

Raadsnummer: 23037

Geschreven op: 10-02-2023 | Laatst bewerkt op: 31-03-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Criminaliteit

Een succesvolle aanpak, maar ook nieuwe uitdagingen.

Waar gaat het over?


Waar gaat het over

Begin 2019 ging de raad akkoord met plannen om criminaliteit en overlast in Almere tegen te gaan. Ook de veiligheidsbeleving van inwoners moest verbeteren. De raad spreekt nu met het college College = college van B&W over de eindrapportage van dit Actieplan Veiligheid 2019-2022.

Het college concludeert dat het hoofddoel van het Actieplan is behaald. Want het totaal aantal geregistreerde misdrijven is lager dan in 2017. Ook voelen steeds minder inwoners zich onveilig in Almere. Daaruit blijkt dat Almere het beter doet dan het gemiddelde van de andere grote steden. Maar er zijn ook negatieve ontwikkelingen. Er is bijvoorbeeld meer online criminaliteit. En ook is er sprake van een verharding in de jeugdcriminaliteit.

Bij het eerste deel van de bespreking zijn vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie aanwezig. Zij kunnen vragen vanuit de raad beantwoorden. Daarna is het aan de raad zelf om met elkaar én het college verder te spreken over dit onderwerp.

Maar de mogelijkheden om de groeiende problemen aan te pakken zijn beperkt. De stad wordt steeds groter en dat betekent dat er ook meer geld nodig is. Met het coalitieakkoord is een deel van dat geld al beschikbaar gemaakt. Daarom wordt nu gewerkt aan een nieuw Actieplan Veiligheid voor de periode 2023-2026. De raad ontvang hierover binnenkort een raadsvoorstel.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=actieplan%20veiligheid


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

23 maart - Een raadslid diende drie moties in. Veel discussie was niet nodig, want de burgemeester deed verschillende toezeggingen. De indiener was daar tevreden mee en trok zijn moties in. Daarmee is de bespreking van dit onderwerp afgerond.

Artikel delen: