Agendawijzer
Actualiteit 12 januari
Raadsnummer: 23010
Geschreven op: 13-01-2023 | Laatst bewerkt op: 18-01-2023 | Status onderwerp: afgerond
Drie onderwerpen in het actualiteitenhalfuur van 12 januari 2023.
Waar gaat het over?
Kantoorgebouwen zonder energielabel C
Vanaf januari 2023 moeten bedrijfsgebouwen minimaal energielabel C hebben. Hebben ze die niet, dan mag er in dat gebouw niet meer gewerkt worden. Alle gemeenten in Nederland moeten dat handhaven. De kop van een artikel op Omroep Flevoland leek te suggereren dat de gemeente Almere dat niet gaat doen. Een raadslid wilde weten hoe dat zit. De wethouder sprak het tegen; de gemeente handhaaft wél. Alleen, het gaat om ongeveer 300 gebouwen in Almere en die kunnen niet allemaal tegelijk aangepakt worden. De gemeente heeft al wel waarschuwingsbrieven verstuurd. Bedrijven krijgen nu een tijdje de gelegenheid het verzuim goed te maken. De portefeuillehouder kon niet aangeven wanneer alle gebouwen aan de regels zullen voldoen.
Vluchtingen in brandweerkazerne
Al zeven maanden wonen vluchtelingen in de brandweerkazerne in Almere Stad. Dat was bedoeld als crisisopvang voor zo'n 275 mensen voor een korte tijd. Maar de leefomstandigheden schieten tekort. Een raadslid wil opheldering. Het blijkt dat het college College = college van B&W het ermee eens is: het duurt te lang en het is te sober. De vertraging ligt bij de IND (Immigratie- en naturalisatiedienst) van de Rijksoverheid. De gemeente is niet van plan een andere opvanglocatie te zoeken, maar is wel begonnen het gebouw geschikter te maken. De IND verwacht dat alle 140 vluchtelingen die nu nog in de kazerne zitten begin april uitzicht hebben op een vervolg.
Panta Rhei failliet
De zorgaanbieder uit Emmeloord voor mensen met een beperking, re-integratie en coaching werd eerder deze week failliet verklaard. Ze waren ook actief in Almere. Een raadslid wil weten hoe de zorg voor die Almeerse cliënten nu wordt voortgezet. Het college liet weten dat de aanbieder bij de recente aanbesteding al was afgevallen. Er waren al gesprekken gaande over de wisseling van de dienstverlening. Bij een faillissement moet de aanbieder de zorg in elk geval nog zes weken voortzetten, dus er is tijd om goede oplossingen te zoeken. De wethouder gaf aan zich er voor in te zetten dat de cliënten binnen die periode duidelijkheid krijgen over de hulp die ze krijgen.
Eerdere berichten
Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.