Agendawijzer

Actualiteit 15 december

Raadsnummer: rg380/2022

Geschreven op: 16-12-2022 | Laatst bewerkt op: 23-12-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van persoon achter een bord met een vraagteken

Drie onderwerpen in het actualiteitenhalfuur: buiten slapen, jeugdhulp en gevangenis.

Waar gaat het over?

Niemand slaapt buiten

De vraag is helder: waarom staan er met deze kou mensen op straat die een beschut-wonen indicatie hebben? De portefeuillehouder is het ermee eens dat dat niet hoort. Ze legde uit dat sprake kan zijn van veiligheidsissues, waardoor mensen tijdelijk niet beschermd of beschut kunnen wonen, maar met deze kou geldt de winterkouderegeling en hoeft niemand op straat te slapen. Dat is bovendien een wettelijke verplichting die de gemeente heeft. De winterkouderegeling is -na wat opstartproblemen- nu goed ingericht en daarmee was de vraag voor nu voldoende besproken.

Jeugdhulpbeschikkingen

Een raadslid had de indruk dat het rommelt rond de beschikkingen van jeugdhulp: krijgen jeugdigen die dat volgend jaar nodig hebben hem wel op tijd? Ja, zei de portefeuillehouder. Iedereen krijg voor eind december een verlenging, als daar sprake van is. De beantwoording werd daarna best wel technisch en administratief. Onder meer door de vraag waarom de gemeente en niet de zorgverleners de beschikkingen verwerken. De vragensteller heeft toch nog aanvullende vragen, maar de actuele zorg is weggenomen. Dus ze vraagt op een later moment een agendering aan om er verder over te praten.

Gevangenis

Deze lekkere duidelijke term was niet de titel van de vergadering, die was: PI/PBL. De eerste vraag die gesteld werd was volkomen terecht, omdat ook inwoners thuis meekijken: waar staan deze afkortingen voor? Het gaat om de Penitentiaire Inrichting (PI = gevangenis) en het Proces BeschikbaarheidsLocatie (PBL). De PI is rijkseigendom en wordt mogelijk een PBL voor opvang van veiligelanders. Dat zijn bewoners van een asielzoekerscentrum, die geen recht hebben op asiel in Nederland. Precies hier heeft de indiener vragen over: hoe wordt de raad betrokken bij dit proces en de besluiten die hierover door hogere overheden worden genomen? Het college College = college van B&W zegt de raad vroegtijdig te willen betrekken. Al in januari vindt een bestuurlijk overleg plaats en het college stuurt meteen daarna een raadsbrief om de raad te informeren. 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.