Agendawijzer

Bijzondere begraafplaatsen

Raadsnummer: RV102

Geschreven op: 25-11-2021 | Laatst bewerkt op: 11-07-2022 | Status onderwerp:

Afbeelding:Foto van begraafplaats Kruidenwijk

 

De Islamitische gemeenschappen in Almere hebben meer begraafplaatsen nodig en doen hiervoor een beroep op de gemeente. 

9 december 2021 - Besluit

Het voorstel werd aanvaard met 32 stemmen voor, 13 tegen.

25 november 2021 - carrousel, bespreken amendementen

Na de vorige vergadering van 18 november hadden de raadsleden amendementen ingediend. De wijzigingsvoorstellen gingen over het wel of niet toekennen van eeuwige grafrust en het uitsluitend toestaan van begrafenissen voor Almeerse inwoners. De meeste raadsleden zijn het met het college College = college van B&W eens en vinden eeuwige grafrust onwenselijk. Hoe men denkt over het uitsluitend toestaan van begrafenissen voor Almeerse inwoners is nog niet duidelijk. Dat moet tijdens de stemming de volgende keer blijken.

Waar gaat het over?

Ieder kerkgenootschap heeft volgens de wet de mogelijkheid om bij de gemeente te vragen om eigen begraafruimte in beheer te krijgen (dat heet een bijzondere begraafplaats). Veel overledenen uit de moslimgemeenschap werden tot voor kort in het land van herkomst begraven. Door corona is vervoer een stuk lastiger en vinden begrafenissen vaker in Nederland plaats. Ook willen moslims steeds vaker in Almere begraven worden.

Waarom praat de raad hierover?

In de Islamitische religie is de eeuwige grafrust een belangrijke waarde. Dat betekent dus meer behoefte aan permanente ruimte. In Nederland kan een graf volgens de wet (uiteindelijk) altijd geruimd worden. De wethouder wil zich aan de wet houden. Sommige raadsleden zijn het hier mee eens en anderen wilden kijken hoe Almere een uitzondering kan maken. Ook zijn er raadsleden die van mening zijn dat alleen inwoners van Almere hier begraven mogen worden.

Waar vind ik documenten?

Bij de agendering op 25 november 2021 vindt u zowel de gesprekswijzer als de amendementen.

 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Vergelijkbare artikelen
Artikel delen:
Portefeuille categorie: Inclusiviteit, diversiteit en integratie
Tags: begraafplaatsen
Raadsnummer : RV102