Agendawijzer

Coronamaatregelen en de maatschappij

Raadsnummer: 23283

Geschreven op: 01-11-2023 | Laatst bewerkt op: 17-11-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van Inwoners in de raadzaal over corona

Een open gesprek over hoe inwoners de coronamaatregelen ervaren hebben en wat er achterbleef.

Waar gaat het over?

Snel ná de eerste coronabesmetting in Nederland, voerde de overheid tal van maatregelen in waardoor persoonlijke vrijheden werden beperkt en die hun weerslag hadden op het maatschappelijk en individueel leven. De aanpak van coronapandemie wordt landelijk aangestuurd, via noodverordeningen vanuit de Veiligheidsregio’s later met de Wet publieke gezondheid als grondslag. Omdat alles nieuw en onbekend is, wordt eerst de noodzaak van de maatregelen uitgedragen. Maar gaandeweg komt er ook ruimte voor de vraag welke impact maatregelen hebben. In 2021 laat de raad zich tot drie keer toe informeren via de Corona Thermometer. Dit document biedt per beleidsterrein inzicht in de effecten van de coronacrisis in Almere, zoals die door organisaties, inwoners en ondernemers worden ervaren. Op sommige thema’s vinden verdiepingsgesprekken plaats in de raad.  

We zijn nu drie jaar verder en inmiddels zijn ook de laatste corona-adviezen komen te vervallen. De corona lijkt een ver verleden, maar de gevolgen van de maatregelen zijn nog steeds voelbaar, ook in onze stad, zoals leerachterstanden bij kinderen, eenzaamheid bij ouderen, jongeren met sociale problematiek, ondernemers die alles op alles moeten zetten om hun coronaschulden terug te kunnen betalen en een dalend vertrouwen van mensen in elkaar en in de overheid. Corona heeft onze maatschappij enorm onder druk gezet en wonden geslagen in de sociale cohesie. De overheid startte daarom onlangs een campagne om de ontstane polarisatie in de maatschappij proberen aan te kaarten. 

Waarom praat de raad hierover?

Een raadslid vindt dat de campagne van de overheid een goed begin is, maar ook dat meer nodig is. Zij ziet een grote behoefte vanuit een deel van de maatschappij voor een open dialoog. Daaraan wil zij invulling geven. Door de mensen een luisterend oor te bieden aan een inwonerstafel. Om zo het gesprek aan te gaan en inzicht te krijgen in de zorgen die er zijn (geweest) over de aanpak en het effect van de coronacrisis in Almere. Aan het gesprek nemen zes inwoners deel, waaronder een leraar, een ondernemer, twee mensen die actief zijn in de zorg en iemand die werkzaam is in de kinderopvang.  

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=23283


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Zes inwoners, tevens professionals, deelden hun ervaringen met de raad over de coronaperiode vanuit verschillende perspectieven, waaronder zorg, onderwijs, horeca en kinderopvang. De raad stelde vragen, maar luisterende vooral en erkende het belang voor de inwoners om gehoord te worden over deze achterliggende periode die lessen biedt voor de toekomst.

Het is door de gevarieerdheid van de belevingen vrijwel onmogelijk om de inhoud van de besprekingen en dialogen samen te vatten. Wij raden u aan de uitzending terug te kijken: https://almere.notubiz.nl/vergadering/1167237/Politieke%20Markt

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: maatschappij
Raadsnummer : 23283