Agendawijzer

Huisvesting statushouders Randstad 20-04

Raadsnummer: 23237

Geschreven op: 22-09-2023 | Laatst bewerkt op: 13-10-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van hand met huissleutel en deur

De gemeente wil een gebouw kopen statushouders in te laten wonen, 15 raadsleden willen er eerst over praten.


Waar gaat het over?

De letterlijke titel van dit agendavoorstel is: Strategische aankoop van het object Randstad 20-04 

Het college College = college van B&W is van plan een voormalig kantoorpand op Randstad 20 aan te kopen zodat er statushouders in kunnen gaan wonen. Het pand is een paar jaar geleden al verbouwd en er zitten 58 éénkamer appartementen in. Almere heeft van het Rijk de verplichting gekregen om  statushouders woonruimte te bieden, maar heeft hiermee een flinke achterstand. Zo erg zelf, dat de provincie toezicht moet houden. Op 2 juni diende de gemeente een plan bij de provincie. Een van de ideeën daarin is om bestaande gebouwen te kopen en (als het nodig is) om te bouwen naar woonruimte. Dat is dus precies wat hier het idee is en verbouwen hoeft niet meer.  

Een aantal raadsleden wil erover praten, voordat de gemeente het pand voor 9,8 miljoen gaat kopen. Ze stellen vier vragen.

  • Waarom is gekozen om middels het strategisch aankoopbeleid het pand zelf in eigendom te nemen in plaats van dit over te laten aan woningcorporaties of andere partijen?  
  • Kan het college nader toelichten welke kaders er zijn gebruikt waardoor deze aankoop valt onder het strategisch aankoopbeleid?  
  • Kan het college toelichten hoe er tot de conclusie is gekomen dat er een laag risico aan de aankoop en exploitatie van het pand is verbonden? 
  • Wat zijn de totale financiële consequenties omtrent de aankoop, zowel korte termijn als lange termijn? 
Waarom praat de raad hierover?

Eerder deze maand stuurde het college een brief naar de raad waarin zij aankondigde een gebouw op Randstad 20 te willen kopen om daar statushouders woonruimte te geven. 

Zo'n aankoop heet een strategische aankoop en er zijn in 2020 afspraken gemaakt wat het college mag doen zonder toestemming van de raad. De raad heeft immers het budgetrecht. In die afspraken staat dat de raad dat als éénvijfdevan het aantal raadsleden (negen dus) hierover wil praten, het op de agenda komt. Dat nu dus het geval, want 15 raadsleden willen het erover hebben. 

U vindt de stukken met onze documentwijzer.

Het agendavoorstel voor 28 september 2023:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=23237

De brief van college van 11 september: 

https://almere.notubiz.nl/document/13123499/1/147%2BStrategische%2Baankoop%2Bobject%2BRandstad%2B20-04


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

5 oktober 2023 - Moet je de woningen niet verdelen onder een bredere doelgroep? Dus niet alleen onder statushouders, maar ook onder andere urgente woningzoekenden? Veel raadsleden denken dat dit van belang is om het draagvlak te behouden voor dit soort maatregelen. Maar als de gemeente daarvoor kiest, voldoet het niet aan de taakstelling van het Rijk. En dat brengt weer nieuwe problemen met zich mee.

Na wat twijfel besloot de indiener uiteindelijk om de motie in te trekken. Daarmee is dit onderwerp voldoende besproken.

Vergelijkbare artikelen
Artikel delen:
Portefeuille categorieën: Inclusiviteit, diversiteit en integratie, Wonen, leefbaarheid
Tags: statushouders
Raadsnummer : 23237