Agendawijzer

Kinderraad en Kindercollege

Raadsnummer: rg370/2022

Geschreven op: 09-12-2022 | Laatst bewerkt op: 23-12-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van kinderen bij een presentatie in de raadzaal van het stadhuis van Almere

Almere krijgt binnenkort haar eerste kinderburgemeester. Moet er nu ook een kinderraad en - college College = college van B&W komen?

Waar gaat het over?

Bij de nieuwjaarsreceptie op 2 januari wordt de eerste kinderburgemeester van Almere geïnstalleerd. Een raadslid vraagt zich af of er dan ook een kinderraad en kindercollege moeten komen. Hij denkt dat dit de betrokkenheid van Almeerse kinderen bij de lokale politiek kan vergroten. Maar vinden bijvoorbeeld scholen en kinderen dit ook een goed idee? Hij wil graag dat het college dit gaat onderzoeken en dient daarom deze twee moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. in.

Maar de Raad van Almere zit zelf ook niet stil. Zo is er een succesvol scholenprogramma. Elke docent kan zijn of haar klas hier kosteloos voor aanmelden. Ook wordt er hard gewerkt aan het burgerschapsprogramma, waarbij van basisschool tot voortgezet onderwijs een doorlopende leerlijn wordt ontwikkeld.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=Almeerse%20kinderraad

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=Almeerse%20kindercollege

(U kunt de zoekuitkomsten gemakkelijk zelf aanpassen met de knoppen onder de zoekbalk of door de zoektermen aan te passen)


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

15 december - De raad is enthousiast over het idee om sámen met kinderen en jongeren te verkennen hoe ze invloed zouden willen hebben op de stad. Maar vindt niet dat een kindercollege en kinderraad daar de beste instrumenten voor zijn. En het hoeft nog niet. Er is al een actief scholenprogramma (vanuit de raad) en er zijn al stappen gezet voor een nog groter burgerschapsprogramma. Dat geeft meer structuur en inhoud aan bijvoorbeeld een kinder- of jongerenraad.

Beide moties werden ook daarom ontraden door de portefeuillehouder. Bovendien vond zij dat de nèt geselecteerde kinderburgemeester eerst haar plek moet krijgen en dat we eerst moeten nadenken over een budget alvorens nieuwe stappen te nemen. De meeste raadsleden sloten zich hierbij aan.

De indiener van de twee moties trok ze daarop allebei in.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: burgerschap, scholenprogramma
Raadsnummer : rg370/2022, rg371/2022