Agendawijzer

Ruimtelijke verkenning Almere Pampus

Raadsnummer: 24223

Geschreven op: 02-10-2024 | Laatst bewerkt op: 18-10-2024 | Status onderwerp: klaar voor besluit

Afbeelding:Foto van het zandlichaam bij de aanleg van een weg

Belangrijke keuzes voor de toekomst

Waar gaat het over?

De gemeente is al een paar jaar bezig met het maken van plannen voor een serieuze uitbreiding van de stad. Een nieuw te ontwikkelen stadsdeel Almere Pampus is bedoeld om in de periode tot aan 2050 de verwachte vraag naar woningen op te vangen. Dat is weliswaar nog toekomstmuziek, maar om zo’n omvangrijk plan te realiseren is het noodzakelijk om op tijd te beginnen. De raad heeft zich in verschillende fases van de planvorming al uitgesproken over hoe de wijk eruit zou moeten zien. Denk aan de hoeveelheid woningen, de inrichting van de wijk en de bereikbaarheid.

Waarom praat de raad hierover?

Er zijn op dit moment een aantal beslispunten die het college aan de raad wil voorleggen. Dat heeft ermee te maken dat er begin november een gesprek met het Rijk plaatsvindt over de verdere ontwikkeling van Almere Pampus. Hierbij gaat het over belangrijke onderwerpen, zoals de financiering en de bereikbaarheid van het nieuwe stadsdeel. Voor het college is het daarom van belang om eerst van de raad te weten of een meerderheid zich kan vinden in wat er nu op papier staat. Het is bijvoorbeeld de vraag hoe Pampus het best verbonden kan worden met zowel de rest van Almere als met de regio. Met de keuzes van de raad op zak kan het college goede afspraken met het Rijk maken over de toekomst van Almere Pampus.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24223


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Op 17 oktober '24 ging de vervolgbespreking opnieuw over de inzet waarmee het college het gesprek met het Rijk aangaat om Almere Pampus te ontwikkelen. Er waren na de vorige bespreking hiervan in totaal vijf amendementen en twee moties ingediend.

Het amendement Concrete randvoorwaarden ontwikkeling Pampus dat als eerste werd besproken, kon in de raad op veel steun rekenen. Het werd door maar liefst acht fracties ingediend. Dit is vrij uitzonderlijk. De indieners willen het college hiermee een concretere opdracht meegeven, zodat er meer grip is op de bespreking met het Rijk en op het vervolgproces. Verder geven de indieners aan het te vroeg te vinden voor een besluit door de raad, omdat zij van mening zijn dat voor een goed gewogen beslissing meer tijd nodig is. Het college omarmde het amendement.

Ook de autobereikbaarheid van Pampus was onderwerp van gesprek. Er waren raadsleden die als harde eis neerleggen dat er een volwaardige IJmeerverbinding komt. Anderen benadrukten het belang van een goede basis om de sociale ontwikkeling van het stadsdeel vorm te geven, waarbij werken en wonen hand in hand gaan. Ook investering in sociale veiligheid en voorzieningen kwam aan bod. Hier moet - op tijd - voldoende geld voor beschikbaar komen.

Duidelijk is dat voor de toekomst van het nog te bouwen stadsdeel nog heel wat keuzes te maken zijn. Diverse raadsleden gaven dan ook aan dat het belangrijk is dat de ontwikkeling van Almere Pampus een reflectie vormt van de besluiten die de raad heeft genomen, en nog gaat nemen.

In totaal gaan er drie amendementen en twee moties door naar besluitvorming. Op 24 oktober a.s., stemt de raad hierover.

 


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.