Agendawijzer

Tekort aan transformatorhuisjes

Raadsnummer: 24217

Geschreven op: 24-09-2024 | Laatst bewerkt op: 25-09-2024 | Status onderwerp: nog niet geagendeerd

Afbeelding:Transformatorstation

Is Almere voorbereid op de toekomst?

Waar gaat het over?

 

Voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet is een voorwaarde om de overstap naar groene energievoorziening mogelijk te maken. De komende jaren zal ook in Almere de vraag naar elektriciteit verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, zo is de verwachting van de netbeheerders. Het gaat hierbij met name om de beschikbaarheid van laag- en middenspanning die nodig is voor onder meer warmtepompen en het opladen van elektrische auto’s. De plannen van Liander/TenneT (de netbeheerders) voor Almere voorzien op dit moment in de plaatsing van vijfhonderd extra transformatorhuisjes. Maar is dat wel genoeg? Het risico is dat de netaansluiting van inwoners en bedrijven anders niet meer op elk moment in de benodigde elektriciteitsvraag kan voorzien. 

 

Waarom praat de raad hierover?

 

In meerdere regio’s van het land heeft het elektriciteitsnet te maken met een tekort aan capaciteit. De reden is dat de vraag naar elektriciteit groter is dan wat het net aan kan. Ook Flevoland heeft nu al met bijzondere krapte te maken. De file die hierdoor op het net ontstaat heet netcongestie. Om dit op te lossen komen er in heel Nederland tot 2050 in totaal 48.000 transformatorhuisjes bij. In de raad leeft de zorg dat er in onze stad aanzienlijk meer van deze huisjes nodig zijn om de vraag naar elektriciteit bij te benen. Er zijn weinig gemeenten die zo snel groeien als Almere. Daarom moet je ver vooruitkijken, zeker omdat het om werkzaamheden gaat die soms voor overlast en verkeershinder zorgen. Is het college hier al voldoende mee bezig? Wordt er voldoende geld gereserveerd? En waar is eventueel tijdwinst te behalen door werkzaamheden versneld uit te voeren? Met een motie roept een raadslid het college op om met deze vragen aan de slag te gaan.

 

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24217


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Aan de wegingstafel besloot de raad om de motie te agenderen voor een inhoudelijke besperking. Het presidium gaat op zoek naar een geschikte datum.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Vergelijkbare artikelen