Agendawijzer

Zwemles, sport en cultuur voor álle Almeerse kinderen

Raadsnummer: 24238

Geschreven op: 15-10-2024 | Laatst bewerkt op: 15-10-2024 | Status onderwerp: nog niet geagendeerd

Afbeelding:Voeten op de rand van een zwembad

Steun voor gezinnen met lager inkomen

Waar gaat het over?

Almere kent relatief veel kinderen die opgroeien in armoede, met name in eenoudergezinnen. In deze gezinnen is weinig geld voor deelname aan sport of cultuur. Een kwart van de ouders met een lager inkomen doet hun kind(eren) niet op zwemles door oplopende kosten, zo wijst recent landelijk onderzoek uit. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere ondersteunt kinderen en jongeren die geen contributie, lesgeld of (sport)spullen kunnen betalen. Dat is om meerdere redenen van belang, want lid zijn van een sportvereniging heeft positieve sociale effecten, het vergroot de ontwikkelkansen en helpt bij het bestrijden van overgewicht.

Waarom praat de raad hierover?

Een aantal raadsleden vraagt aandacht voor het feit dat een groeiende groep kinderen niet kan meedoen aan zwemles en aan sport en cultuur. Daar komt bij dat er zorgen zijn over de financiële ruimte die het Jeugdfonds in Almere heeft om aanvragen te honoreren. Door de (beoogde) btw-verhoging van het kabinet op sport en cultuur van 9 naar 21 procent komt de toegankelijkheid nog verder onder druk te staan. De indieners willen vertegenwoordigers van het lokale Jeugdfonds uitnodigen voor een goed gesprek met de raad en het college. Zeker in een stad als Almere die voor ruim 48% uit water bestaat en waar water altijd dichtbij is, verdient elk kind een zwemdiploma, vinden zij.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=24238


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Onderwijs, jeugd
Tags: sport, zwemles
Raadsnummer : 24238