Agendawijzer

Floriade, debat aanbesteding

Raadsnummer: 475/2021

Geschreven op: 16-12-2021 | Laatst bewerkt op: 11-07-2022 | Status onderwerp:

Afbeelding:Wethouder Jan Hoek in debat

 

Kort geleden werd bekend dat een aanbestedingsprocedure door de Floriade BV niet goed is gedaan en over moet. Een fractie wil met het college College = college van B&W en de raad hierover praten.

16 december 2021 - Interpellatiedebat

In de raad bestaan zorgen of het dan allemaal nog wel op tijd goed komt. De portefeuillehouder gaf aan dat de Floriade-organisatie er keihard aan werkt, dat veel dingen goed gaan, maar sommige ook niet. Maar daar hield het debat niet mee op. Het kreeg al snel een grotere schaal en ging niet meer alleen over de aanbesteding. Er werden andere onderwerpen en argumenten ingebracht. Er waren raadsleden die opriepen te stoppen met alsmaar te herhalen wat niet goed gaat, omdat het zinloos is. "Het draagt niet bij aan een succesvolle Floriade", zei er een. Een ander wilde daarentegen juist voorbereid zijn op een mogelijk verkeerde afloop. De raad maakt zich zorgen, maar het merendeel wil wel graag een zo succesvol mogelijke Floriade. Het debat eindigde met de indiening van een motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. , waarover die dezelfde avond tijdens de plenaire bijeenkomst werd gestemd: verworpen met 20 stemmen voor en 25 stemmen tegen.

Waar gaat het over?

In een kort geding oordeelde de rechtbank dat een gevolgde handelswijze door de Floriade BV op meerdere punten niet goed was. Het ging om een aanbesteding van audio-visuele ondersteuning van evenementen tijdens de expositie. De rechtbank vernietigde de uitkomst van de aanbesteding. Die moet nu dus over of de Floriade BV kan nog tegen de uitspraak in beroep. Op het moment van schrijven is dat nog niet bekend.

Waarom praat de raad hierover?

Het is de Floriade BV die deze fout maakte, niet de gemeente. Maar de gemeente is wel de aandeelhouder van de Floriade BV. De indiener stelt (onder meer) dat de gemeente tekort schiet in het toezicht op de Floriade en spreekt daarom de portefeuillehouder erop aan in een interpellatiedebat.

Een interpellatiedebat is een debat dat wordt gevoerd als een onderwerp nog niet op de agenda van de raad stond, maar waarvan de indiener vindt dat het snel besproken moet worden.

Waar vind ik de documenten?

Bij de agendering op 16 december 2021 vindt u zowel de gesprekswijzer, als het verzoek tot interpellatie Een interpellatie is bedoeld voor het vragen van inlichtingen aan het college of de burgemeester over een onderwerp dat niet vermeld staat op de agenda. .


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.