Agendawijzer

Geheimhouding Campus

Raadsnummer: RV88

Geschreven op: 12-09-2021 | Laatst bewerkt op: 24-03-2022 | Status onderwerp:

Afbeelding:Planverbeelding van de Campus in de Binnenstad

Waarom is DUWO de voorkeursorganisatie voor de Campus in de Binnenstadplannen? Een bewoner wil dit weten door middel van een WOB-verzoek. Omdat een aantal documenten geheim zijn, moet de raad beslissen of ze openbaar mogen worden gemaakt.

Besluit

14 oktober 2021 - De vraag werd besproken en ook de argumenten om de gevraagde informatie niet openbaar te maken. Weinig raadsleden vonden het nodig om deze documenten vrij te geven. Het belang van de aanvrager om inzage te krijgen in deze gegevens en dat van de gemeente (de stad) wegen niet tegen elkaar op. Later op de avond stemde de raad in met het voorstel om de geheimhouding voort te zetten, er waren 34 stemmen voor en 8 tegen.

Waar gaat het over?

Een bewoner heeft op 2 juli 2021 een WOB - verzoek ingediend over het onderwerp Campus in Binnenstad met als doel te weten hoe DUWO de status van voorkeurspartner heeft verkregen. DUWO is een landelijke organisatie voor studentenhuisvesting. Het verzoek is het beschikbaar stellen van documenten in de ruimste zin van het woord. De raad heeft een aantal van deze documenten geheim gehouden. Volgens jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State moet een verzoek om openbaarmaking van documenten waarover geheimhouding is opgelegd ook worden uitgelegd als een verzoek tot opheffing van die geheimhouding. Vandaar dat een voorstel tot heroverweging van de opgelegde geheimhouding bij de raad wordt ingediend om zo het WOB - verzoek te behandelen.

Waarom praat de gemeente hierover?

De raad heeft besloten dat bepaalde informatie geheim mag blijven. Bijvoorbeeld om de financiële belangen van de stad niet in gevaar te brengen. Als de raad heeft besloten dat iets geheim mag blijven, moet hij ook besluiten die geheimhouding op te heffen.

Waar vindt u de documenten?

De documenten zoals de gemeente die ontvangt vindt u ook op het gemeenteinformatiesysteem.
Om het makkelijk te maken vindt u de internetlinks in de agenda: https://almere.notubiz.nl/meeting/812237/643e%20Politieke%20Markt%2014-10-2021


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen: