Agendawijzer

Huisvestingsverordening

Raadsnummer: RV02/22

Geschreven op: 16-12-2021 | Laatst bewerkt op: 31-03-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van flatgebouwen in Almere Poort

Mensen die in een 24-uursinstelling wonen moeten makkelijker aan een woning kunnen komen zodat zij geen plekken bezet houden, die voor anderen nodig zijn.

27 januari - Besluit, voorstel aanvaard met 45 voor.
20 januari Carrousel afgerond

Het voorstel kon op veel bijval rekening van de verschillende fracties. De wethouder was ook tevreden. Volgens haar gaat het om een uniek akkoord met veel partners; met als resultaat een goede uitstroming. Maar het is lastig, omdat het gaat om een zeer schaars goed: kleine, betaalbare woningen. Toch is er een goede balans gevonden waarbij toewijzing op maat geregeld wordt. Een lange bespreking bleek niet nodig, een half uurtje. Volgende week stemmen de raadsleden over de voorgestelde wijziging.

Waar gaat het over?

 De regels voor de verdeling van sociale huurwoningen staan in de Huisvestingsverordening. Er staat dus ook wie er urgent in aanmerking komt voor een woning en wie voorrang krijgt. Het college College = college van B&W vraagt de raad om de regels te wijzigen voor het met urgentie huisvesten van mensen die verblijven in een 24-uursinstelling. Zij wil dat deze mensen sneller een sociale huurwoning krijgen om op deze manier de uitstroom uit de instellingen te vergroten. Onder deze instellingen vallen maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd wonen en jeugdzorg met verblijf. Nu moeten zogenaamde instromers zelf urgentie aanvragen, die vervolgens getoetst wordt door een urgentiecommissie. Plan is dat zij voortaan urgentie krijgen op voordracht van de zorginstelling. Het aantal woningen in het voorstel is gelimiteerd tot 250.

Waarom praat de raad hierover?

In de huidige huisvestingsverordening is dit onderwerp nog niet opgenomen. Wel in de nieuwe huisvestingsverordening die het college later nog aan de raad zal voorleggen. Maar de nood is zo hoog dat het college dit alvast wil regelen.

Waar vind ik de documenten?

Gesprekswijzer

Raadsvoorstel

Tweede wijzigingsverordening

Collegevoorstel


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.