Agendawijzer

Kunstenaars onder dak

Raadsnummer: 23187

Geschreven op: 07-07-2023 | Laatst bewerkt op: 19-09-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van een kunstenaarsatelier met een man die een foto maakt

Raadsleden praten over atelier- en tentoonstellingsruimtes voor Almeerse kunstenaars.


Waar gaat het over?

Al sinds het begin der tijden is het voor kunstenaars vaak moeilijk om goede werk- en tentoonstellingsruimte te vinden. Dat lijkt wel romantisch (is het misschien ook wel), is ook vaak goedkoop, maar een kunstenaar heeft ook heel weinig rechten. En dat is dan weer niet zo fijn. Het is in Almere heden ten dage niet anders. Er zijn kunstenaarscentra: op De Paal, Kunst Is Leuk, in de Cultuurdrôme of de Voetnoot. Het zijn best onzekere locaties en als ze eruit moeten, is dat vaak op korte termijn. Ook niet zo fijn. Een raadslid stelt voor daar een met elkaar over te praten. Hij stelt de volgende vragen aan de raad en de portefeuillehouder:

  • Zijn er snelle mogelijkheden om tijdelijk kunstenaars te helpen;
  • Zijn er mogelijkheden voor permanente steun voor kunstenaar.

Bedoeling is dat raad en college College = college van B&W er samen wat van vinden, zodat naar een ‘uitweg’ kan worden gezocht.

 

Waarom praat de raad hierover?

Een raadslid stelt voor om het erover te hebben. De raad moet nog (op de wegingstafel) besluiten óf hij het erover wilt hebben.

Waar vind ik de stukken?

In onze documentwijzer: https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=kunstenaars


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

28 september 2023 - Dat veel kunstenaars moeite hebben bij het vinden van werk- en broedplaatsen ruimte werd door iedereen wel onderkend. Maar waar de indiener graag nu, dus direct actie wilde zien, wilden het college en de meeste andere raadsleden liever wachten op de nieuwe cultuurnota. Want daarin komt dit onderwerp uitvoering aan bod. En de nota moet volgend jaar verschijnen.

Ook is een argument dat er nu vrijwel geen geld is om iets te doen. Wel opperden diverse raadsleden dat de indiener er beter aan deed om volgende maand bij de behandeling van de begroting nog eens te kijken of daar geld te vinden is, waarmee wellicht al wel iets gedaan kan worden.

Het gebrek aan steun was voor de indiener aanleiding om toch maar af te zien van de motie en zich te richten op de begrotingsbehandeling.    

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Kunst en cultuur
Tags: wonen
Raadsnummer : 23187