Agendawijzer

Zelfbewoningsplicht handhaven

Raadsnummer: 23039

Geschreven op: 10-02-2023 | Laatst bewerkt op: 05-03-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Huis

Moet de gemeente haar eigen regels handhaven?


Waar gaat het over?

Afgelopen jaar werd de Almeerse huisvestingsverordening gewijzigd. Onderdeel van deze wijziging was de zelfbewoningsplicht. Deze regel houdt in dat wanneer iemand een huis koopt, deze persoon daar zélf in moet wonen. Een huis kopen om te verhuren mag dus niet. Op dit moment wordt deze regel niet gehandhaafd door de gemeente.

Twee raadsleden willen dat de gemeente wél actief de zelfbewoningsplicht gaat handhaven. Ze vinden dat dit hard nodig is. De afgelopen periode werden 210 woningen verkocht voor een prijs onder de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie). Bij 104 van deze woningen wijken eigenaar en gebruiker af. Dat doet vermoeden dat deze huizen tóch verhuurd worden. En dat betekent dat het aantal betaalbare koopwoningen nog schaarser wordt. De raadsleden denken dat de handhaving onder de streep geen geld hoeft te kosten. Het kan betaald worden door middel van de geïnde boetes.

Kortom, de indieners vinden dat het college College = college van B&W aan de slag moet. Tijdens de bespreking wordt duidelijk hoe de rest van de raad hierover denkt.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=handhaving%20zelfbewoningsplicht


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

23 februari - plenair, besluiten.

  • Motie vreemd aan de orde van de dag: Zo snel mogelijk overgaan tot handhavingsplicht (23039) AANVAARD 45/0
Artikel delen:
Portefeuille categorie: Wonen, leefbaarheid
Tags: wonen
Raadsnummer : 23039