Agendawijzer

Barracudastraat

Raadsnummer: RV121

Geschreven op: 09-12-2021 | Laatst bewerkt op: 23-03-2022 | Status onderwerp:

Afbeelding:Aan de oever van de Leeghwaterplas

Omdat er veel extra woningen nodig zijn, wordt op verschillende plekken in de stad ingebreid. Dat betekent dat er gebouwd wordt op veldjes en in het groen in de woonwijken. Deze plannen kunnen voor buurtbewoners behoorlijk ingrijpend zijn.

27 januari 2022 - Voorstel aanvaard met 36 voor, 9 tegen
20 januari 2022 - Carrousel afgerond, bespreking moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen.

De  raadsleden behandelden in hoog tempo acht moties. Hoe de verschillende partijen over het voorstel voor de nieuwbouw denken, was immers in vorige twee vergaderingen al uitgebreid besproken. Dit keer ging het over welke moties op steun kunnen rekenen en welke niet. Er bleek weinig steun voor voorstellen die over uitstel van de besluitvorming gaan of over onderzoek naar nieuwe locaties. Meer steun is voor compensatie van het groen dat verdwijnt en voor invloed van bewoners op nieuwe inrichting. Volgende week stemmen de raadsleden over het raadsvoorstel en de moties.

13 januari 2022 - Carrousel, voorzetting

Dit was de derde bespreking. De raadsleden kregen de mogelijkheid om opnieuw te reageren (tweede termijn). Eigenlijk was er niet veel veranderd. Een deel van de fracties wil het groen behouden en snapt niet waarom de gemeente wil bouwen als daar geen draagvlak voor is. Zij vinden dat de gemeente beter naar andere locaties kan kijken. Andere fracties gaan ervan uit dat bouwen op een andere locatie net zoveel weerstand oplevert en dat de seniorenwoningen wel nodig zijn. 

16 december 2021 - Carrousel, voortzetting

Vorige week waren vooral de inwoners aan het woord, nu deelden de raadsleden hun mening. Sommigen waren kritisch. Met name de mate waarin de omwonenden erbij betrokken waren kon op weinig waardering rekenen. Maar het lijkt erop dat een meerderheid van de raad er toch wel voor is om hier - net als in andere wijken gebeurd - voor ouderen woonruimte te scheppen, zodat die zoveel mogelijk in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Evengoed was er onvoldoende tijd om alles te bespreken. Volgend jaar verder.

9 december 2021 - Carrousel niet afgerond

Er waren maar liefst acht insprekers. De hele vergadering was gewijd aan de insprekers en de vragen van raadsleden aan hen. Zij vonden dat het onderwerp van het raadsverslag eigenlijk zou moeten zijn: bestemmingsplan Barracudastraat, Snoekstraat én Kreeftstraat. Want ook de bewoners van die laatste straat kijken uit over het groen waarom het gaat. De bewoners die inspraken weten zich gesteund door 404 andere bewoners die tegen de bouw van het seniorencomplex zijn. In het kort hielden de bezwaren van de bewoners in: wegnemen van vrij uitzicht, minder privacy, waardevermindering woning, toename parkeerdruk, er wonen veel dieren én het bos heeft een sociale functie in de buurt. Bovendien laat het participatieproces te wensen over en is het onderzoek naar de behoeftes waarop het bouwplan gebaseerd tien jaar oud en volgens de bewoners niet meer actueel. Ook wijzen zij op andere mogelijkheden waar beter gebouwd kan worden. Volgende keer bespreekt de raad het onderwerp politiek.

Waar gaat het over?

Op dit moment zijn er onvoldoende geschikte woningen voor ouderen die in Waterwijk wonen en in die wijk willen blijven wonen, maar dan in een appartement. De gemeente wil een bestemmingsplan vaststellen dat de bouw van 56 sociale huurwoningen voor senioren mogelijk maakt. Het gaat om een deel van het plantsoen tegenover de woningen aan de Barracudastraat vlakbij de Leeghwaterplas. Toen het bestemmingsplan ter inzage lag, zijn er 13 zienswijzen ingediend. Hierop is het plan op enkele punten aangepast, het juridische deel is ongewijzigd. De inhoud van de zienswijzen en de voorgestelde aanpassingen staan in een zienswijzennota. Deze is als bijlage toegevoegd aan het plan.

Waarom praat de raad hierover?

Volgens de Wet Ruimtelijke Ordening stelt de gemeenteraad bestemmingsplannen vast. Dat geldt dus ook voor het bestemmingsplan Barracudastraat – Snoekstraat. Daarom legt het college College = college van B&W het bestemmingsplan aan de raad voor.

Waar vind ik de documenten?

Gesprekswijzer 9 december 2022.

De nieuwe gesprekswijzer 13 januari 2022.

Nota zienswijzen

Regels en toelichting

Verbeelding

Collegevoorstel


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Stadsontwikkeling (ontwikkeling en vernieuwing)
Tags: invloed, wonen
Raadsnummer : RV121