Agendawijzer

Betaalbaar wonen

Raadsnummer: RV112

Geschreven op: 02-12-2021 | Laatst bewerkt op: 24-03-2022 | Status onderwerp:

Afbeelding:Foto van een wooncomplex/flat in de Wierden in Almere Haven

Het college College = college van B&W heeft in de Woonvisie gezegd dat zij ervoor wil zorgen dat ook mensen met lage- en middeninkomens een woning kunnen kopen. Er zijn nu concrete plannen.

16 december 2021 - Besluit

Raadsvoorstel: Uitgangspunten start pilots Actieplan Betaalbaarheid (RV-112) AANVAARD 38/7

9 december 2021 - Carrousel afgerond

Dit keer bespraken de raadsleden en de portefeuillehouder drie amendementen en vier moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. . Deze gingen onder meer over minimale oppervlaktes en maximale prijzen voor de woningen van de pilots en over een langere duur van het anti-speculatiebeding. De bespreking leverde op dat een aantal amendementen en moties worden aangepast, zodat ze beter uit te voeren zijn. Volgende week vind besluitvorming over het onderwerp plaats.

2 december 2021 - Carrousel, er komen moties/amendementen

Het gesprek was een voortzetting van vorige week. En hoe belangrijk de raad het onderwerp wonen vindt, bleek ook nu weer uit deze bespreking. De raadsleden zitten er met hart en ziel in. In het algemeen kun je zeggen dat ze het plan voor drie experimentele projecten leuk vinden, maar ze zien ook ruimte voor verbetering en meer ambitie. Tijdens de vergadering werden prompt een stuk of zes moties/amendementen aangekondigd. Die komen volgende week op de agenda.

25 november 2021 - Carrousel, onvoltooid

Raad en wethouder spraken over de plannen, maar de tijd was te kort. De wethouder kon nog niet reageren op alle vragen.

De motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. die oproept tot een anti-speculatiebeding werd ook besproken en vrij snel ook. Want er was veel draagvlak voor. Die gaat daarom alvast door naar besluitvorming.

Waar gaat het over?

Almere wil met een Actieplan Betaalbaarheid ervoor zorgen dat er koopwoningen voor mensen met lage en middeninkomens betaalbaarder worden en dat huurwoningen in het middensegment in dat segment blijven (dus niet steeds duurder worden). Het college heeft in de Woonvisie gezegd dat zij ervoor wil zorgen dat ook mensen met lage- en middeninkomens een woning kunnen kopen. Als een van de maatregelen wil het college drie pilots uitvoeren. In die pilots gaat het om de bouw van maximaal 300 kleine woningen op kleine kavels in Almere Poort en in Hout aan de Twentsekant. De kopers krijgen onder voorwaarden korting op de grondprijs middels een constructie die tussen koop en huur ligt. 

Daarnaast informeert zij de raad hoe de beschikbaarheid van woningen te bevorderen. Bijvoorbeeld door een zelfbewoningsverplichting of een vervreemdingsverbod, ook wel (gezamenlijk) het anti-speculatiebeding genoemd. Want dat het voor veel mensen onmogelijk is om een woning te kopen of te huren, is vast niemand ontgaan. Vooral voor mensen met midden- en lage inkomens is dat erg moeilijk. Daarom hebben een aantal raadsleden een voorstel motie voor een anti-speculatiebeding voor nieuwe koopwoningen ingediend. Zo’n beding wil voorkomen dat speculanten woningen kopen en deze voor veel geld verhuren. Het beding dwingt de kopers zelf in een nieuwe woning te gaan wonen.

Waarom praat de raad erover?

Dat er een actieplan moest komen, was al eerder in de raad besproken. Namelijk tijdens de bespreking van de Woonvisie. Behalve dat de raad hier een besluit over móet nemen, is hij bijzonder alert op het betaalbaar houden van wonen in Almere.

Waar vind ik de documenten?

In de gesprekswijzer staat het hoe en wat nog eens mooi uitgelegd met handige links op de 3e pagina.

Bij de agendering op 25 november vindt u (o.a.) het raadsvoorstel

 

 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Wonen, leefbaarheid
Tags: wonen
Raadsnummer : RV112