Agendawijzer

De lokale niet-stemmer

Raadsnummer: 23122

Geschreven op: 17-05-2023 | Laatst bewerkt op: 31-08-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Inspreker dr. Lisanne de Blok over niet-stemmers bij de verkiezingen

Veel te weinig inwoners van Almere brachten hun stem uit. Op 25 mei praat de raad erover.


Waar gaat het over?

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 liet voor Almere een historisch lage opkomst zien (39,8%). De vraag is: waarom is de opkomst zo laag en wat valt hieraan te doen? In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is het onderzoek ‘De lokale niet-stemmer’ uitgevoerd. Daarbij is ook onderzoek gedaan naar de motieven van niet-stemmers in vijf gemeenten, waaronder Almere Poort.

Eenvoudige oplossingen zijn er volgens de onderzoekers niet. Wel wordt duidelijk waar de beste kansen liggen voor de overheid om hier iets aan te doen. Daarover gaat de bespreking: waar kunnen en willen we in Almere iets aan doen? Een aantal deskundigen neemt de raad hierin mee.

Waarom praat de raad hierover?

De raad trekt het zich aan dat weinig inwoners hun stem uitbrengen en wil proberen daar verbetering in aan te brengen.

U vindt de stukken (normaliter) in onze documentwijzer.

Alleen, er zijn geen stukken. Alleen de gesprekswijzer en daar staat in wat u hierboven al leest.


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

De bijeenkomst ging van start met een presentatie. Universitair docent Lisanne de Blok (een van de schrijvers van het onderzoek) legde uit wat de redenen zijn om niet te stemmen. Het blijkt dat er veel verschillende typen niet-stemmers zijn, die ieder zo hun eigen redenen hebben. Maar uiteindelijk zijn er veel mensen die weinig vertrouwen hebben in de overheid. Dat vertrouwen moet dus hersteld worden en de raad kan daarbij een grote rol spelen.

Daar ging het tweede deel van het gesprek dan ook over. Want de raad neemt het probleem serieus en er is een grote bereidheid om het vertrouwen te herstellen. Er werden direct allerlei voorstellen gedaan. Zo kan de raad vaker op locatie vergaderen. Dat maakt het voor bewoners makkelijker om een vergadering te bezoeken. Ook moet er vaker en beter verantwoording worden afgelegd: Leg aan de stad uit wát je doet en wáárom je dat doet. Want zo maak je het werk van de raad zichtbaar en begrijpelijk.

Binnenkort praat de raad verder over dit onderwerp.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: democratie
Raadsnummer : 23122