Agendawijzer

18-01-2023

De nieuwe burgemeester

Portret van Hein van der Loo

Almere krijgt een nieuwe burgemeester.

In een formele en openbare raadsvergadering in de raadzaal van het stadhuis installeert de commissaris van de Koning de nieuwe burgemeester van Almere. Na een verwelkoming in de centrale hal rond 18.30, start de raadsvergadering om 19.00. Vanaf 20.30 is er een kennismakingscarrousel in de burgerzaal.

De installatie kent een vastomlijnd (wettelijk) protocol, waaraan moet worden voldaan. Er zijn diverse bestuurders, lokaal en provinciaal, die een formele rol hebben. De ruimte in de zalen is beperkt is, daarom is het onmogelijk om een vrije toegang te bieden. Maar de vergadering is wél openbaar en live te volgen via verschillende kanalen. Daags van tevoren publiceren wij deze uitzendkanalen.

Wie zijn erbij?

In de raadzaal zijn alle raadsleden en fractieassistenten aanwezig (77 mede-inwoners die uw volksvertegenwoordigers zijn), het voltallige college, betrokken bestuurders uit de regio, samenwerkingspartners uit stad en regio en persvertegenwoordigers. En uiteraard gaat de nieuwe burgemeester vergezeld van een eigen gevolg.

In de burgerzaal is wat meer ruimte. Daarvoor nodigen de gebiedsmanagers circa 100 betrokken Almeerders uit die op de een of andere manier een actieve rol in onze Almeerse samenleving hebben.

Het zijn in beide zalen dus vooral inwoners die de nieuwe burgemeester het eerste, warme ontvangst kunnen bieden.

Wij houden u van de verdere ontwikkeling op de hoogte op onze (deze) site.

 


Waar gaat het over?

Almere zoekt een nieuwe burgemeester. Al een tijdje. We zijn nu aan de volgende stap toe, op weg naar een nieuwe burgemeester voor onze stad. Na een enquête in de stad en gesprekken tussen stad, collegeleden en raad, is er nu een profielschets vastgesteld door de vertrouwenscommissie. De raad moet die - als officiële vertegenwoordiging van de inwoners - vaststellen. De commissaris van de Koning is aanwezig om er met de raadsleden over te praten. Ook wordt verteld hoe het proces is verlopen en hoe het nu verder gaat.

De schets is dus gebaseerd op heel veel inbreng. De profielschets is openbaar en kandidaat-burgemeesters kunnen nu gaan solliciteren. Die sollicitatieronde(s) zijn natuurlijk niet openbaar, maar we houden u wel op de hoogte van de ontwikkelingen.

Waarom praat de raad hierover?

Een burgemeester wordt door de Kroon benoemd, maar de raad draagt zélf de gewenste kandidaat aan.

Waar vind ik de stukken?

We hebben een startpagina gemaakt waarop -en van waaruit- u alles kunt bijhouden: https://raadvanalmere.nl/burgemeester

De burgemeester is er voor alle Almeerders. Daarom zetten wij de documenten die in dit proces voorbij komen allemaal om naar websitepagina's, zodat alles helemaal digitoegankelijk is.

 

Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: bestuur, democratie
Raadsnummer : rv60/2022