Agendawijzer
Een nieuwe site
Raadsnummer:
Geschreven op: 11-12-2021 | Laatst bewerkt op: 11-07-2022 | Status onderwerp:
De site die u bezoekt is een nieuwe website van de Raad van Almere. Lees waarom.
Waar gaat het over?
De site is experimenteel. We willen dingen proberen en die samen met u, de inwoner, op de proef stellen. Reageer dus vooral als u een idee heeft of vindt dat iets beter kan.
Wat u nu ziet is een eerste versie. Er zitten handige dingen in:
Agendawijzer
Een continu-stroom van alle onderwerpen die op de agenda van de raad komen, staan of stonden. Voor elk onderwerp is er een artikelpagina waarop staat waarom de raad ermee bezig is en waar het over gaat. Daarboven verschijnt telkens een nieuwe alinea als er met dit onderwerp iets gebeurt: meestal een vergadering, maar het kan ook belangrijk nieuws zijn. Op diezelfde pagina's vind je alle koppelingen naar de relevante documenten in het raadsinformatiesysteem. De actueelste artikelen zijn als nieuwsblokjes in een slider op de voorpagina aangeboden. Maar alle artikelen staan onder elkaar op de pagina Agendawijzer, op datumvolgorde. Behalve de algemene zoekfunctie (hele site) is er een toegewijde artikel-zoekfunctie op alleen die pagina.
We voegen geen 'oude' artikelen toe van onderwerpen die in het verleden op de agenda stonden. We bouwen de historie vanaf eind november 2021 geleidelijk op.
Fase 1: Bij de lancering waren nog niet van alle onderhanden agenda-onderwerpen al de artikelpagina's aangemaakt. Die zijn namelijk naar hun aard actueel. Begin 2022 werd het overzicht compleet.
Fase 2: Artikelen worden telkens aangevuld als er iets nieuws te melden is. We noemen dat artikel-iteraties. Ook raadsleden kunnen (in de nabije toekomst) aan de artikelpagina politieke berichten toevoegen (ongemodereerd). Inwoners kunnen daarop reageren (gemodereerd). Uit de artikel-aanvullingen wordt tweede helft 2022 automatisch de nieuwsbrief Raadsnieuws samengesteld.
Raadswijzer
Alle voor de inwoners 'zichtbare' spelers van de Politieke Markt worden getoond. Dat zijn raadsleden en fractieassistenten. De namen/foto's leiden naar individuele profielpagina's. In het systeem is de historie van de raad (vanaf 1977) geïntegreerd.
Straks moeten de inwoners niet alleen kunnen vinden wie wie is, maar ook voor welke onderwerpen hij/zij woordvoerder is, aan welke werkgroepen hij/zij deelneemt en alles wat u en wij nog meer bedenken.
Fase 1: De inhoud en vormgeving zijn grotendeels overgenomen uit de oude site. Werking en onderhoud van data zijn nu aanmerkelijk verbeterd en vergemakkelijkt. Na de lancering vragen en helpen wij de raadsleden/fractieassistenten met het uitbreiden van hun profielen, zodat de inwoners gerichter naar hun vertegenwoordigers kunnen zoeken.
Fase 2: Toevoeging van communicatie- en dialoogfuncties en toekenning van redactiebevoegdheid, zodat politici op de artikelpagina's politieke inbreng kunnen toevoegen.
Zero-statistics
Onze site plaatst geen (tracking) cookies. Vooralsnog tonen wij daarom ook geen AVG melding. Wat op zich al een leuk experiment is. Kijk verder op de site in het voetmenu 'over deze site'.
Platform voor ontwikkeling
Wat nu is opgeleverd ziet er lekker eenvoudig uit. Het voldoet echter aan de hoogste norm voor digitoegankelijkheid (WCAG2.1 AA). Lees meer daarover.
Ontwikkeling
Onder deze schijnbaar eenvoudige site zit een complex content management systeem. Dat is gedaan met het oog op de toekomst. In de pijplijn zit:
- automatisch gegenereerde nieuwsbrieven, samengesteld (deels) op basis van door gebruikers zélf in te stellen interessegebieden;
- attenderingsfunctie voor gebruikers op basis van wijk (geo) en door gebruikers zélf in te stellen interessegebieden;
- agenderings- en boekingssysteem voor evenementen;
- onderzoeksomgeving voor poll, surveys, raadspanel, etc;
- collaboratieve workflow voor het content management;
- blogs, vlogs, video's, podcast distributie;
- subdomeinen voor specials (zoals Scholenprogramma, Burgerschap, Floriade, Rekenkamer, Buitenmarkten, werkgroepen, etc.)(met mogelijkheid daarin samen te werken met externe partijen).
- en nog het een en ander.
Wat we precies, hoe en wanneer gaan ontwikkelen ligt niet vast. Zoals gezegd slaan we met deze nieuwe site en onbekende richting in, waarin we samen met gebruikers (raad en stad) willen ontdekken hoe we de communicatie en verbinding steeds beter kunnen maken. Én dat ook steeds efficiënter kunnen doen, gebruikmakend van hedendaagse mogelijkheden. Daarvoor zoeken we bondgenoten binnen en buiten de stad, zodat uiteindelijk een raadsportaalomgeving ontstaat die voor zoveel mogelijk raden in Nederland gebruikt kan worden. Groot en klein. En dit hele systeem wordt dus in open-source gemaakt.
Eerdere berichten
Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.