Agendawijzer

Jeugdzorg; de Almeerse Aanpak

Raadsnummer: 23261

Geschreven op: 19-10-2023 | Laatst bewerkt op: 26-10-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Meisje op schommel

Een nieuwe manier om de jeugdzorg te organiseren: de Almeerse aanpak.


Waar gaat het over?

In 2015 is de decentralisatie van de jeugdzorg gestart. Dat betekent dat vanaf dat moment niet het Rijk, maar de gemeente verantwoordelijk werd voor de jeugdzorg (Jeugdwet 2013). De gedachte was dat jeugdzorg het beste dichtbij de inwoner georganiseerd kan worden. Zo ga je versnippering tegen en krijg je meer samenhangend jeugdbeleid, omdat gemeenten samen met maatschappelijke organisaties de zorg uitvoeren voor kinderen en jongeren, wat er voor zorgt dat kinderen beter worden geholpen. Anno 2023 kunnen we constateren dat de overgang (transitie) van de jeugdzorg van Rijk naar gemeenten op zijn zachtst gezegd niet goed gelukt is en op grote problemen stuit. De toeleiding naar jeugdzorg, de inkoop en de informatievoorziening zijn veelal niet goed op orde. Daarnaast is ook de verandering (transformatie) die men voor ogen had niet van de grond gekomen. Kortom alle redenen om gezamenlijk te proberen een doorbraak te bewerkstellingen.

De raad heeft, vaak samen met anderen, veel en diepgravend over dit onderwerp gesproken en geleerd. Met al die gedeelde kennis en activiteiten is door een groep raadsleden een plan gemaakt, dat heet: de Almeerse aanpak. Dat beschrijft hoe de raad de jeugdzorg in Almere wil organiseren, op basis van geleerde lessen, inzichten en een uitgewerkt waardenmodel. Dit plan is een praktische leidraad voor het nemen van beslissingen om de jeugdzorg beter en duurzaam betaalbaar te maken. De Almeerse aanpak legt de focus op politieke keuze: wat willen we eigenlijk, wat voor zorg willen onze inwoners bieden? Dat moet centraal staan. Nadat de raad heeft vastgelegd welke zorg we in Almere willen geven aan onze inwoners en daarmee concrete kaders en doelen heeft vastgesteld, maakt het college College = college van B&W plannen om het uit te voeren en te kunnen beoordelen (evaluatie). Het moeten dus concrete stappen en acties zijn om de gewenste veranderingen en gestelde doelen te realiseren. En de raad krijgt regelmatige raadsrapportages over de voortgang zodat hij zijn controlerende rol kan uitvoeren en waar nodig kan bijsturen.

Een integrale aanpak van de jeugdzorg vereist goede, blijvende samenwerking en coördinatie tussen verschillende betrokken partijen, zowel binnen als buiten de jeugdzorgsector. Dit omvat onder andere samenwerking met scholen, welzijnsorganisaties, gezondheidszorginstanties en andere relevante partijen. Het is belangrijk om te weten dat het invoeren van de Almeerse aanpak uitdagend kan zijn, omdat het nieuw en uniek is. Het idee is dat voor de invoering een projectleider wordt ingeschakeld, die niet aan de gemeente, maar aan de raadsgriffier rapporteert (de griffier is in dienst van en is de eerste adviseur van de raad). Zo houdt de raad maximale grip op de invoering van het nieuwe model.

Waarom praat de raad hierover?

De raad wil dat de jeugdzorg in Almere beter wordt. Een aantal raadsleden neemt zelf het initiatief om de rollen van de raad en die van het college (de gemeente) op een andere manier dan voorheen in te vullen. Het is een heel vernieuwende en unieke aanpak. 

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/23261

Op deze pagina houden wij vanaf nu de ontwikkelingen van de Almeerse aanpak bij.


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

7 december 2023 - Plenair, besluit. 

Jeugdzorg: de Almeerse Aanpak (23261).
Het initiatiefvoorstel is met 36 stemmen voor en 6 stemmen tegen aangenomen.

Artikel delen: