Agendawijzer

MRA invloed van de raad

Raadsnummer: rg367/2022

Geschreven op: 03-12-2022 | Laatst bewerkt op: 23-12-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Schermafbeelding van de voorpagina van de MRA website

Heeft de raad wel genoeg invloed op de MRA?

Waar gaat het over?

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 30 gemeenten en de Vervoersregio Amsterdam. Almere is na Amsterdam de grootste gemeente in de MRA. De afgelopen 2 jaar heeft de raad middels de MRA-dar gepoogd meer grip te krijgen op de inbreng van Almere in de MRA. Een aantal raadsleden vindt de MRA-dar nuttig, maar onvoldoende om de Raad in positie te brengen en houden. Daar willen ze het met elkaar over hebben. Ook over de ‘Samenwerkingsafspraken Metropoolregio Amsterdam’, die de raad in 2021 vaststelde, willen zij met raad en college College = college van B&W in gesprek. Het doel van de bespreking is te horen van de fracties en het college hoe de informatievoorziening en de positionering van de raad ten aanzien van de MRA wordt ervaren. Vervolgens is het doel om de positie van de raad te verbeteren, misschien wel door een een nieuwe samenwerkingstructuur.

U vindt de stukken op onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=mra%20invloed

(U kunt de zoekuitkomsten gemakkelijk zelf aanpassen met de knoppen onder de zoekbalk of door de zoektermen aan te passen)


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

15 december - Het is de deelnemers duidelijk hoe deze motie de raad meer grip moet geven op de MRA. Waardoor de Almeerse invloed op ontwikkelingen in de regio groter kan worden. Dat maakt dat de raadsleden er graag tijd en moeite in willen steken.
Diverse raadsleden vinden ook dat het plan de samenwerking en transparantie bevordert. Vrijwel alle partijen geven aan de motie te gaan steunen.

De vraag kwam op of het college er in de uitvoering nog wat aan toevoegt? Maar de portefeuillehouder vindt 'm al behoorlijk compleet is. Maar hij deed toch een oproep aan de raad om te blijven agenderen, bijvoorbeeld via MRA(dar) en politieke markt wat er in de regio gebeurt. (de rol van de raad om dingen in de openbaarheid zichtbaar te maken). Ook beloofde hij dat het college de raad informeert als er iets te bespreken is. Daarmee is dit onderwerp voldoende besproken.

Later op de avond werd over de motie besloten tijdens de plenaire vergadering.

15 december - Plenair

Motie: MRA, de Almeerse raad in positie (RG-379/2022) AANVAARD 44/1

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: regio
Raadsnummer : rg367/2022