Agendawijzer

MRA Verstedelijkingsconcept

Raadsnummer: rv03/2022

Geschreven op: 20-01-2022 | Laatst bewerkt op: 11-07-2022 | Status onderwerp:

Afbeelding:MRA Verstedelijkingsconcept 2050

In de Metropoolregio Amsterdam worden tot 2050 maar liefst 325.000 woningen gebouwd. Sterker nog, er komen complete en duurzame steden en samenlevingen in een levendig landschap.

 

17 februari - Plenair

Raadsvoorstel MRA Verstedelijkingsconcept (RV-03) AANVAARD 34/10

10 februari - Carrousel, voldoende besproken

De bespreking van motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. RG-54 kon wegens tijdgebrek niet worden afgerond, nog een aantal partijen waren tijdens de carroussel aan de beurt om hun reacties te geven. De meningen zijn verdeeld rond het inzetten van waterstof als keuze voor huishoudens. Door de motie wat aan te passen kan de verdeeldheid afnemen en is er misschien een meerderheid voor een besluit te vinden. Wel bleken de antwoorden van de portefeuillehouder en de mogelijke aanpassingen van de motie zoveel duidelijkheid te geven dat een van de fracties twee aangekondigde amendementen intrekt.

3 februari - Carrousel, voortzetting

Er werden twee amendementen behandeld. Maar de vraag kwam op of de raad wel kan amenderen, aangezien de verstedelijkingsstrategie wordt bepaald met andere partijen en al vastligt. Jawel, vond de portefeuillehouder. Aan de inhoud van de strategie kan niet meer worden gesleuteld, maar technisch kan de raad het raadsvoorstel amenderen; de raad kan het college College = college van B&W aandachtspunten voor de verdere uitvoering meegeven. Op de agenda stond ook een motie (RG54), die precies dát voorstelde, maar de tijd was te kort.

27 januari - Carrousel

Almere maakt deel uit van de Metropool Regio Amsterdam. Deze MRA maakt afspraken met het Rijk over de ontwikkeling van de regio. Dat moet in 2022. Vorig jaar consulteerde het college de raad over de concept afspraken. Nu gaat het om de definitieve afspraken en er moeten besluiten worden genomen. De raad onderstreepte nogmaals wat voor de groei van Almere van belang is zoals onderwijs, economie en bereikbaarheid. Sommigen plaatsten kanttekeningen zoals over de rol van luchthaven Lelystad, de ontwikkeling van datacenters, de betrokkenheid van inwoners bij de ontwikkeling van de stad en hetgeen Almere aan de regio en daarbuiten te bieden heeft (bijv. woningbouw). Komende vergadering besluitvorming.

Waar gaat het over?

De Metropool Regio Amsterdam (MRA) is een samenwerkingsverband tussen de provincies Noord-Holland, Flevoland, 31 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. Deze partijen willen samen de economie in de regio versterken, zorgen voor goede leefbaarheid, grootstedelijk vervoer én voor voldoende woningen. De MRA maakt ook afspraken met het Rijk. Want die laatste moet mede investeren. De afspraken die de MRA over de woningbouw met het Rijk wil maken, zijn uitgewerkt in het MRA Verstedelijkingsconcept. Het is onduidelijk wat de raad nog kan inbrengen bij dit onderwerp. En in hoeverre eventuele inbreng er nog toe doet. Dat komt in de vergadering aan de orde.

Waarom praat de raad hierover?

In juli 2021 heeft het college de raad al gevraagd hoe hij over de plannen van de MRA over de verstedelijking dacht. Er zijn toen moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. door de raad aangenomen. In het nu voorliggende raadsvoorstel vertelt het college hoe zij met de moties is omgegaan. Het college geeft ook aan dat er geen aanpassingen in het Verstedelijkingsconcept meer mogelijk zijn. De raad kan het college wel aandachtspunten meegeven voor de verdere uitwerking.

Waar vind ik de documenten?

Gesprekswijzer
Raadsvoorstel
Brief MRA
MRA Verstedelijkingsconcept
Nota van beantwoording
Reactie deelregio
Collegevoorstel


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen: