Agendawijzer

Vragenhalfuur 19 september 2024

Raadsnummer: 24214

Geschreven op: 20-09-2024 | Laatst bewerkt op: 20-09-2024 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van een speeltoestel met glijbaan in een woonwijk in Almere Haven

Drie onderwerpen in het vragenhalfuur.

Waar gaat het over?

Gevaarlijke verkeerssituaties rond scholen (24214)

Kinderen ervaren gevaarlijke verkeerssituaties bij het oversteken van De Evenaar, mede door het beperkte zicht voor automobilisten en de drukte rondom scholen. Een fractie vroeg hiervoor aandacht en stelde dat er ondanks eerdere toezeggingen over aanpassingen in het verkeersplan nog geen maatregelen zijn genomen. Daarnaast was er onlangs een aanrijding op een busbaan bij basisschool Aurora. Hoe zit het met de veiligheid van busbanen in de buurt van scholen?

De portefeuillehouder kondigde aan dat de raad in het vierde kwartaal van 2024 een brief ontvangt. Hierin staan verschillende modellen die bedoeld zijn om beslissingen over de aanpak van verkeersveiligheid te ondersteunen. Als de brief er ligt gaat de portefeuillehouder graag in gesprek met raad, ondernemers en inwoners.

Hoe stabiel is Zorggroep Almere nog? (24215)

Er zijn zorgen over de financiële stabiliteit van Zorggroep Almere, zeker na het plotselinge vertrek van de bestuurder die eerder een herstelplan presenteerde. Daarnaast kocht de gemeente onlangs twee panden om de Zorggroep te ondersteunen. Een fractie uitte zorgen over hoe stabiel de zorgaanbieder momenteel is, aangezien er signalen zijn dat inwoners moeite hebben om afspraken, zoals bij de huisarts, te maken.

De portefeuillehouder gaf aan dat het artikel waar door de vragensteller naar wordt verwezen een goed beeld geeft van de situatie bij Zorggroep Almere. Door de financiële problemen wordt er gewerkt aan een herstelplan dat in uitvoering is. Financiële stabiliteit is daarbij het doel. Hoewel ook het college College = college van B&W niet precies kan voorspellen wat er op de lange termijn zal gebeuren, is duidelijk dat de groei van de stad grote invloed heeft op de bedrijfsvoering van organisaties. Dit komt doordat de financiering achterblijft bij het groeiende aantal cliënten. De portefeuillehouder benadrukte dat het college geen toezichthouder is, waardoor de rol van de gemeente hierin beperkt is.

Weer een Almeers speeltuintje weg... (24216)

Een van de fracties kaartte aan dat de gemeente zonder overleg speelobjecten verwijderde uit het speeltuintje aan de Trommelstraat/Paukenstraat. Dat leidde tot verontwaardiging bij buurtbewoners. Het speeltuintje was een geliefde en veilige plek voor kinderen en fungeerde als ontmoetingsplek voor de buurt, waar zelfs picknicktafels door omwonenden waren geplaatst. Een fractie vroeg het college naar de reden van deze ingreep.

De portefeuillehouder stelde dat deze casus op zichzelf staat, maar verwees verder naar het algemene beleid Beleid: weten wat je wilt, hoe en wanneer. dat in 2019 door de raad is vastgesteld: Samen op avontuur (het nieuwe spelen, waarbij er sprake is van iets meer bundeling van speelplekken). De portefeuillehouder bevestigde dat er inderdaad toestellen zijn verwijderd en dat dit te maken heeft met de financiële situatie van de stad.

Waarom praat de raad hierover?

Elke week krijgt de raad de kans om vragen te stellen tijdens het vragenhalfuur. Het college van burgemeester en wethouders geeft dan direct antwoord.


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.