Agendawijzer

Vuurwerk in Almere

Raadsnummer: 23303

Geschreven op: 03-12-2022 | Laatst bewerkt op: 15-11-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van vuurwerkrestanten op straat

Moeten we in Almere stoppen met afsteken van vuurwerk of niet?


Waar gaat het over?

Vuurwerk. De een is er een fan van, de ander heeft er een broertje dood aan. Het is een leuke traditie of het is milieuvervuilende overlast. Je moet het verbieden of je moet niet aan iemands vrijheid komen. De tegenstellingen over het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling tekenen de gesprekken in de samenleving én in de raad. En ze keren elk jaar terug. Niet alleen in onze stad, maar in alle gemeenten in heel Nederland. Feit is dat veel vuurwerk illegaal wordt afgestoken. Niet alleen illegaal gekocht (vaak via internet), maar ook op een moment dat het (nog) niet mag. Te vroeg of te laat. Of op verkeerde plekken, zoals bij een ziekenhuis of dierenasiel. Dat is sowieso niet goed. Maar voor veel mensen is vuurwerk gewoon leuk.

De overtuigingen, belangen of zorgen zijn vaak zo groot dat het er fel aan toe gaat.

Voorgeschiedenis

Vuurwerk is al enige jaren onderwerp van maatschappelijk debat, ook in de Almeerse raad. Voorstanders wijzen op de traditie van het zelf kunnen afsteken, tegenstanders op de overlast en risico’s voor mens, dier en milieu.
Bij de jaarwisseling 2018-2019 experimenteerde Almere met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Naar aanleiding van een motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. werd bij de jaarwisseling daarop, 2019-2020, gewerkt met een aantal verplichte vuurwerkvrije zones. In 2019 sprak de raad er diverse malen hierover.
Na de jaarwisseling 2019-2020 was landelijk sprake van een kentering in de discussie waarbij meer draagvlak ontstond voor (een vorm van) een vuurwerkverbod.
Bij de jaarwisseling 2020-2021 gold vanwege corona een landelijk vuurwerkverbod. Bij de evaluatie van deze jaarwisseling stelde het college College = college van B&W aan de raad voor om binnen drie jaar een totaalverbod in te voeren op het afsteken van consumentenvuurwerk in Almere (RV-84/2021). Op 25 november 2021 staakten de stemmen voor de tweede keer en dan wordt een voorstel verworpen.

Waarom praat de raad hierover?

De raad vertegenwoordigt de inwoners. Inwoners denken heel verschillend over dit onderwerp en dat is in de raad net zo. Toch moeten raadsleden er samen uitkomen wat het beste is voor de stad. Er moeten daarom vaak compromissen worden gesloten. 

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=vuurwerk

(U kunt de zoekuitkomsten gemakkelijk zelf aanpassen met de knoppen onder de zoekbalk of door de zoektermen aan te passen)


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

De raad stemde tegen het voorstel. 23 december 2023 - Plenair, besluit. 

  • Meerjarenplan vuurwerkvrij Almere (23303) VERWORPEN 18/2