Agendawijzer

WOB-verzoek Havenhoofd

Raadsnummer: RV108

Geschreven op: 03-12-2021 | Laatst bewerkt op: 23-09-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van gebouw Havenhoofd op het Havenhoofd met de parkeerplaats

 

De mogelijke komst van een flat in de Havenkom bracht veel onrust. Inmiddels lijkt het erop dat dat niet doorgaat. Maar intussen wilde een inwoner wel meer weten.

 

9 december 2021 - Besluit

Raadsvoorstel Wob-verzoek Havenhoofd (RV108) AANVAARD 30/15

2 december 2021 - Carrousel, amendement Een amendement is een voorstel om de tekst van een raadsvoorstel te wijzigen. besproken

De bespreking was een beetje ingehaald doordat het college College = college van B&W eerder deze week bekend maakte dat het gebouw er helemaal niet hoeft te komen. Met de projectontwikkelaar is afgesproken dat die op een andere plek in Almere mag gaan bouwen. Als daarvoor de vergunning verleend is, stopt de ontwikkelaar met de plannen in de Havenkom, zo is afgesproken. Niet alleen de inwoners zijn opgelucht, ook in de raad is er blij mee. Maar onderwerp was dus een amendement om die stukken wel openbaar te maken, zodat aan het WOB-verzoek kan worden voldaan. Dit gesprek verliep zoals vaker bij dit soort kwesties. Sommigen vinden dat de gemeente niet alle gegevens hoeft prijs te geven, zoals prijzen, locaties en afspraakdetails. Andere vinden maximale openbaarheid belangrijker. Volgende week besluit de raad over het raadsvoorstel. Het amendement werd ingetrokken.

25 november 2021 - Carrousel, raadsvoorstel besproken

Het college stelt in het raadsvoorstel voor om een deel van de documenten niet openbaar te maken. Daarin staan namelijk financiële en economische gegevens, die bij openbaarmaking nadelig kunnen zijn voor de (onderhandel)positie van de gemeente. Wettelijk mag de gemeente de openbaarmaking daarom weigeren, omdat het belang van openbaarmaking niet opweegt tegen het belang van de positie van de gemeente. Het is belangrijk te weten dat het bij 'gemeente' niet gaat om de organisatie, dus de ambtenaren, maar om de stad.

Waar gaat het over?

Een projectonwikkelaar wilde als grondeigenaar op de plek van voormalig restaurant Indisch Veerhuys in Haven, een appartementengebouw bouwen. Twintig meter hoog. Dit plan stuitte op veel weerstand. Inwoners kwamen in actie en het werk in de raad besproken. Uit overleg met de gemeente kwam voort dat de ontwikkelaar het gebouw aan de andere kant van het havenhoofd zou bouwen. Nog steeds was er niemand blij.

Een inwoner diende een WOB-verzoek in, waarin hij verzoekt om alle geheime stukken die te maken hebben met de projectopdracht Havenhoofd en het contract met HBA-ontwikkeling, openbaar te maken.

Waarom praat de raad erover?

Sommige stukken in dit dossier zijn geheim en de raad raad moet besluiten of en welke stukken openbaar mogen worden.

Waar vind ik de documenten?

 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Stadsontwikkeling (ontwikkeling en vernieuwing)
Tags: almere haven, bouwen
Raadsnummer : RV108