Agendawijzer

Bomen Westerdreef

Raadsnummer: RV83

Geschreven op: 30-09-2021 | Laatst bewerkt op: 11-07-2022 | Status onderwerp:

Afbeelding:Bomencorridor Westerdreef

 

Worden er bomen gekapt langs de Westerdreef? Hoeveel, welke, wanneer? En wat komt er voor terug? Op 9 december staan de moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. en amendementen en het raadsvoorstel op de lijst van de besluitvorming.

9 december 2021

De raad aanvaarde het raadsvoorstel met 31 stemmen voor, 14 tegen. Alle ingediende moties/amendementen werden verworpen.

25 november 2021 - Plenair, besluitvorming

Bij het eerste amendement Een amendement is een voorstel om de tekst van een raadsvoorstel te wijzigen. (RG-332) dat bij het raadsvoorstel hoort staakten de stemmen: 22 voor en 22 tegen. Dit kan dit de keuze van raadsleden bij de overige moties en het bijbehorende raadsvoorstel beïnvloeden. Daarom konden ze in deze vergadering niet meer in stemming worden gebracht. Bij de volgende plenaire vergadering komen ze allemaal terug. Dat is op 9 december.

11 november 2021 - Plenair, besluitvorming

Er stonden 68 voorstellen klaar om een besluit over te nemen. Dat vond de raad te veel, het risico bestaat dat de besluitvorming dan veel te lang gaat duren en dat door vermoeidheid mogelijk fouten gemaakt worden. Dus besloot de vergadering een aantal onderwerpen, waaronder deze, door te schuiven naar de volgende plenaire vergadering op 25 november.

28 oktober 2021 - Carrousel, moties en amendementen

Op de agenda stonden 15 moties/amendementen voor de bomenkap Westerdreef. Leuk om te zien dat uw raad soms ook met grote vaart kan vergaderen; die vijftien werden in anderhalf uur tijd goed besproken. Het raadsvoorstel en alle moties/amendementen kunnen dus naar besluitvorming. Maar pas op 11 november komt er uitsluitsel, want komende PM is er geen plenaire vergadering.

14 oktober 2021 - Carrousel, doorpraten

Diverse raadsleden waren in de vorige bespreking nog niet aan het woord gekomen. Er werden moties en amendementen aangekondigd. Het is duidelijk dat de raad zich de bomen aan de Westerdreef zeer aantrekt. Tegelijkertijd met de behandeling in de raad, is men ook in de stad actief met demonstraties langs de Westerdreef (Kap de bomenkap).

7 oktober 2021 - Carrousel, sterke meningen

Een aantal raadsleden kwam met inbreng en daarna kon de wethouder reageren. De raad had vervolgens nog behoefte aan een tweede besprekingsronde (dat heet: tweede termijn). Maar ook in deze tweede bespreking lukte het niet om alle raadsleden aan bod te laten komen en hun mening te laten geven. Opnieuw komen de bomen terug in de carrousel.

30 september 2021 - Carrousel, twee insprekers

Bij deze eerste bespreking waren er twee insprekers uit de stad. Daarnaast gaven de meeste raadsleden hun mening. Maar niet allemaal kwamen ze aan bod. Het onderwerp komt terug in de carrousel.

Waar gaat het over?

Het college College = college van B&W meldt dat een deel van de bomen aan de Westerdreef, van het soort grauwe abeel, een risico voor de omgeving vormt. Zij wil vanwege haar zorgplicht binnen 6 maanden maatregelen nemen en de huidige onveilige ssituatie oplossen.
Het college vraagt de raad via het raadsvoorstel Bomen Westerdreef in te
stemmen met de voorgestelde aanpak. Deze aanpak bestaat uit: 1) de 137 bomen in het noordelijk deel binnen 6 maanden te vervangen door iepen; 2) een fasegewijze dunning toe te passen in het zuidelijke deel van de Westerdreef.

Waarom praat de raad hierover?

Op 9 maart 2017 stelde de raad het Bomenkader vast. Hierin staat op welke manier we in Almere met het beheer van bomen omgaan, onder meer om de bomen veilig en gezond te houden. Het college hoeft daarom niet met de raad te overleggen wat er met de bomen  aan de Westerdreef moet gebeuren. Maar ze doet liever wel, omdat er nogal wat weerstand uit de stad is gekomen en er ook vanuit de raad zelf de nodige aandacht voor het onderwerp is.

Waar zijn de documenten?

U vindt de documenten zoals de raad die ook krijgt op het raadsinformatiesysteem.
Om het gemakkelijk te maken; in de gesprekswijzer van dit onderwerp staan links naar verschillende documenten: https://almere.notubiz.nl/document/10582927/3


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.