Agendawijzer

Energiekosten studenten

Raadsnummer: 23024

Geschreven op: 20-01-2023 | Laatst bewerkt op: 09-02-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van een kale peer (lamp) aan een plafond.

Kan er financiële steun komen voor studenten die in Almere wonen?


Waar gaat het over?

De energiekosten zijn voor veel inwoners (en bedrijven) van Almere een zorg. De Rijksoverheid heeft diverse hulpmaatregelen ingesteld om de mensen te helpen. Maar voor studenten zijn die regelingen niet altijd beschikbaar. Enkele raadsleden willen met raad en college College = college van B&W praten om te kijken of de gemeente de studenten die in Almere wonen tegemoet kan komen in de energiekosten.

Uitwondende studenten (die dus op zichzelf wonen) hebben recht op verschillende soorten toeslagen, waaronder de energietoeslag en de bijzondere bijstand. Om daarvoor in aanmerking te komen kijkt de subsidieverstrekker (in dit geval de gemeente) naar het inkomen van de aanvrager. Studenten hebben vaak studiefinanciering om hun opleiding en daarbij behorende kosten te kunnen betalen. Alleen, die studiefinanciering wordt óók als inkomen gezien en daarom komen studenten vaak niet in aanmerking voor energietoeslag of bijzondere bijstand. Gevolg is dat de jongeren in financiële problemen (kunnen) komen.

De raadsleden vragen het college te onderzoeken hoe studenten eerlijk en passend tegemoet gekomen kunnen worden voor de stijgende energiekosten en hierin expliciet mee te nemen en de raad hierover voor uiterlijk eind eerste kwartaal te informeren via raadsbrief.

U vindt de stukken op onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=studenten%20energiekosten


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

2 februari - Plenair, besluiten

  • Motie : Passende tegemoetkoming studenten stijgende energiekosten (23024) VERWORPEN 19/23
Artikel delen:
Portefeuille categorieën: Onderwijs, jeugd, Werk en inkomen
Tags: energie
Raadsnummer : 23024