Agendawijzer

Gebruik van grondwarmte

Raadsnummer: 23292

Geschreven op: 08-11-2023 | Laatst bewerkt op: 10-11-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Bodemenergie

Foto: Gemeente Almere

Duidelijkheid scheppen over het gebruik van grondwarmte in onze stad. Wat mag wel of niet?

De formele titel van het raadsvoorstel is 'Verordening interferentiegebieden bodemenergie Almere 2023'. De redactie vindt deze titel te onbegrijpelijk en hanteert een titel die iets meer duidelijkheid schept.


Waar gaat het over?

Bodemenergie is het gebruik van warmte of koude uit de ondergrond die gebruikt kan worden voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Het uitwerken van beleid Beleid: weten wat je wilt, hoe en wanneer. en regels voor het benutten van bodemenergie is een taak van de gemeente. Het college College = college van B&W heeft, specifiek voor Almere Centrum en Randstad, in een verordening gebruiksregels opgesteld. Het doel is om regie te voeren over de locatie van bodemenergiesystemen om doelmatig en duurzaam gebruik van bodemenergie te bevorderen. Het college geeft aan dat het niet tijdig vaststellen van de verordening vertraging en inefficiënt gebruik van bodemenergie kan veroorzaken. Na vaststelling wordt de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi & Vechtstreek bevoegd om te beslissen over aanvragen voor omgevingsvergunningen in deze gebieden.

Waarom praat de raad hierover?

We willen controle hebben over waar we bodemenergiesystemen in de grond plaatsen, met als doel de ondergrond efficiënt en duurzaam te benutten voor bodemenergie. Dit helpt bij de overgang naar schone energie en het verduurzamen van Almere.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

23 november 2023 - Plenair, besluit. 

Raadsvoorstel Verordening interferentiegebieden bodemenergie Almere 2023 (23292) AANVAARD 41/2

 

 

Artikel delen: