Agendawijzer

Omgevingswet invoering

Raadsnummer: 23263

Geschreven op: 12-11-2021 | Laatst bewerkt op: 03-11-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van vleugelnootboom aan Rameaugracht

 

Hoe gaat de gemeente de Omgevingswet invoeren. Heldere afspraken moeten ervoor zorgen dat de invoering goed gaat.


Waar gaat het over?

Het college College = college van B&W informeert de raad met een raadsvoorstel over de jaarrapportage Vernieuwend Werken 2020 en vraagt de raad in te stemmen met de vervolgstappen voor de periode 2021/2022 voor de programmalijn Vernieuwend Werken in het Jaarprogramma Implementatie Omgevingswet.

Een hele mondvol. Maar de nieuwe Omgevingswet brengt ook handenvol werk met zich mee voor de gemeente en de volksvertegenwoordiging. De Omgevingswet brengt alle spelregels die gelden voor de fysieke leefomgeving (woningbouw, windmolenpark, speeltuinen, etc.) bij elkaar in één wet. Deze wet (invoeringsdatum 1 juli 2022) moet zorgen voor meer lokaal maatwerk, betere en snellere besluitvorming en participatie bevorderen. Het gaat niet alleen om een wetswijziging, maar ook de invoering van een digitaal landelijk stelsel en een andere manier van werken.

Waarom praat de raad hierover?

De raad moet het als hoogste beslisorgaan in de stad eens zijn met de manier waarop het college (dus de gemeente) de omgevingswet gaat invoeren. Anders gezegd: de raad beoordeeld of de 'koers' van de gemeente goed is. In eerdere besprekingen vroeg de raad erom dat eerst wordt teruggeblikt op eerdere activiteiten, voordat over nieuwe activiteiten wordt besloten. Dat is wat nu gebeurt.

Waar vind ik de documenten?

In de gesprekswijzer staan links naar de belangrijke documenten.


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

9 november 2023 - De bespreking ging over de vraag hoe de raad betrokken wordt en wil worden bij de voorbereiding en de inwerkingtreding van de Omgevingswet. In het verleden is besloten dat de raad jaarlijks met het college zou overleggen over een jaarprogramma met diverse projecten. Dit is tot op heden slechts eenmaal gebeurd. De wethouder lichtte toe dat uitstel van de wet hier aan ten grondslag ligt. En daarnaast het feit dat de meeste projecten betrekking hebben op ambtelijke processen en niet op de rol van de raad. Onderwerpen waar de raad in de komende periode wel bij wordt betrokken, zijn participatie, de omgevingsvisie en de omzetting van bestemmingsplannen naar omgevingsplannen. Voor participatie komen er dit jaar nog voorstellen naar de raad. Over het omgevingsplan wil het college in het eerste kwartaal van volgend jaar met de raad spreken. Voor de omgevingsvisie worden momenteel stadsgesprekken gevoerd. Aanlsuitend hierop zal een voorstel met de uitgangspunten voor de omgevingsvisie aan de raad worden voorgelegd. Raadsleden hebben het college ook input gegeven over welke onderwerpen zij belangrijk vinden en hoe ze deze onderwerpen willen behandelen.

Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.