Agendawijzer

Oude Floriade BV, nieuwe risico's

Raadsnummer: 23297

Geschreven op: 10-11-2023 | Laatst bewerkt op: 17-11-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Floriade

Lopen we geen grote financiële risico's door de nieuwe plannen met de bestaande Floriade BV?


Waar gaat het over?

Om de Floriade te organiseren werd een bedrijf opgericht: de Floriade BV. De gemeente onderzoekt of er winstgevende activiteiten (met name grondverkoop) in de BV kunnen worden ondergebracht, zodat deze winst kan worden weggestreept tegen de geleden verliezen. De gemeente hoeft dan minder vennootschapsbelasting te betalen en kan op die manier een deel van het verlies op de Floriade terugwinnen. Maar een raadslid ziet ook risico's.

Waarom praat de raad hierover?

Een raadslid maakt zich zorgen over de plannen en de financiële gevolgen daarvan. Daarom wil hij er met het college en de rest van de raad over praten.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=23297


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

16 november 2023 - De wethouder begon met het wegnemen van twee misverstanden: de gemeente heeft niet opnieuw geld naar de Floriade BV overgemaakt en er is nog geen besluit genomen over nieuwe activiteiten van de Floriade BV. Er is alleen voor gezorgd dat de BV in stand kan worden gehouden. Het college onderzoekt nu of het mogelijk en verstandig is om vanuit de BV grond te gaan verkopen. Het besluit om dat te doen wordt aan de raad voorgelegd. Het raadslid dat het onderwerp op de agenda zette waarschuwde dat dit een slecht idee is. De gemeente kan de zeggenschap over de grond verliezen en de grond zelfs kwijtraken als de BV in zakelijke geschillen terecht komt. De andere partijen vonden het te vroeg hierover te oordelen en willen het voorstel waar het college mee komt afwachten. Het was wel duidelijk dat iedereen het een onderwerp vindt waarbij dan goed gesproken moet worden over de risico’s.

Voor nu voldoende besproken, maar dit onderwerp komt zeker een keer terug op de agenda.

Artikel delen:
Portefeuille categorieën: Bijzondere projecten (Floriade, Oosterwold, en dergelijke), Financiën
Tags: floriade
Raadsnummer : 23297