Agendawijzer

Raadsbudget naar voedselnood

Raadsnummer: rg363/2022

Geschreven op: 03-12-2022 | Laatst bewerkt op: 16-12-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van blikjes en potjes met etenswaar.

Een idee om extra geld voor voedselnood uit het raadsbudget voor initiatieven te halen.


Waar gaat het over?

Bij de begroting 2023-2026 diende een raadslid een motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. in ter bestrijding van acute voedselnood richting de kerstdagen. De strekking daarvan was om het niet uitgegeven deel van de fractievergoedingen in te zetten voor een bijdrage aan bijvoorbeeld de voedselbank, het Leger des Heils en het Rode Kruis. Het gaat dus niet alleen om voedsel, maar om meer boodschappen.

Bij de behandeling van die motie bleek er veel draagvlak voor het idee, maar niet voor het plan dat uit de fractievergoedingen te halen. Een ander raadslid dient nu een vergelijkbare motie in voor hetzelfde bedrag, met het idee om dat geldt uit een ander potje te halen: het budget voor initiatieven uit de raad. Het saldo van het raadsbudget voor initiatieven uit de raad 2022 is toereikend om deze uitgave van € 131.000,-- te dekken.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=raadsbudget%20voedselnood

(U kunt de zoekuitkomsten gemakkelijk zelf aanpassen met de knoppen onder de zoekbalk of door de zoektermen aan te passen)


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

8 december - De aanvrager lichtte het idee toe, de raad sprak erover en stemde met grote meerderheid voor.

  • Motie: Inzet raadsbudget voor lenigen acute voedselnood (RG-362/2022) AANVAARD 43/1

Iedereen snapte dat deze motie feitelijk hetzelfde is als de vorige, ook al werd hij ingediend door een ander raadslid. Echter, in de nieuwe motie komt het geld uit een ander potje en nu is iedereen het er mee eens. Maar dan ook echt iedereen. Ook wilden de raadsleden dat over deze de motie diezelfde gestemd werd, omdat de kerst al snel nadert en er doorgepakt kan worden. Een raadslid vroeg nog wel hoe het geld verdeeld wordt en of ook de voedselbank voor dieren geholpen kan worden. Een ander vroeg zich af waar het bedrag van 131.000 vandaan kwam? Dat is eenvoudig, het is een een restant van het budget waarmee de raad activiteiten kon organiseren. Dat gaat nu dus niet terug op de 'grote gemeentelijke hoop', maar direct de stad in naar 16 verschillende organisaties die het allemaal snel en gericht hulp kunnen bieden aan inwoners die dat nodig hebben. Hoe iedereen wordt bereikt, maakt de wethouder duidelijk in het Aanvalsplan armoede dat volgende week wordt toegezonden.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Zorg en welzijn, gezondheid, maatschappelijke ondersteuning
Tags: armoede
Raadsnummer : rg363/2022