Agendawijzer

Sekswerkers

Raadsnummer: 02/2022

Geschreven op: 16-12-2021 | Laatst bewerkt op: 11-07-2022 | Status onderwerp:

Afbeelding:Foto van persoon achter een bord met een vraagteken

Thuiswerkende sekswerkers hebben geen vergunning nodig waardoor er geen zicht is op deze branche. Dat kan tot misstanden leiden.

3 februari - Carrousel, motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. besproken en afronding

Op 13 januari werd dit onderwerp als agendavoorstel besproken. Daarop werd een afspraak gemaakt tussen indiener en wethouder, omdat er onduidelijkheden waren. Om die reden kwam de motie pas op 3 februari op de agenda. Leuk detail: dit was de eerste carrouselvergadering van de nieuwe burgemeester, omdat ze op dit onderwerp de portefeuillehouder is. Ze gaf aan te willen toezeggen om de beleidsnota aan te passen op de punten uit de motie. Maar eigenlijk ontraadt het college College = college van B&W de invoering van een erkenningssysteem om meerdere redenen. De indieners van de motie gaven daarop aan het in de fractie te overleggen en na afloop maakten ze bekend de motie in te trekken.

13 januari 2022 - Carrousel 'on hold'

Sekswerker is een heel normaal beroep. Net zoals dat van kapper, manicure en andere professionals die thuis werken. Dat het dan ook zo behandeld moet worden, daarover zijn de raadsleden het eens. Tijdens deze vergadering ging het om de invoering van een erkenningssysteem voor thuiswerkende sekswerkers. Twee insprekers vertelden over het beroep sekswerker, het imago en de misstanden in de bedrijfstak in het algemeen. Er ontstond verwarring over wat nou precies het probleem is en of er echt een probleem is in Almere. En vervolgens of een erkenningssysteem dan de oplossing is. De indieners en de wethouder leken over andere informatie te beschikken. Komende week onderzoeken zij samen waaraan dat ligt. Afhankelijk van dat gesprek dient de indiener al dan niet een motie in.

Waar gaat het over?

Het gaat om de invoering van erkenningssysteem voor thuiswerkende sekswerkers. Erkenning betekent dat de sekswerker zich kan melden en doorgeeft met welke instanties zijn of haar gegevens gedeeld mogen worden. Dit vergroot de veiligheid van de sekswerker en biedt betere bescherming tegen vervelende situaties. Bovendien kan de sekswerker eenvoudig gebruik maken van een verbinding met hulpverleners, gemeente, handhaving en politie. Ook kunnen ze makkelijker hulp krijgen op het gebied van gezondheid of als zij willen stoppen met sekswerk.

Waarom praat de raad hierover?

Een fractie wil bespreken of er in navolging van de gemeente Lelystad ook in Almere een registratiesysteem voor thuiswerkende sekswerkers kan worden ingevoerd. Temeer daar een landelijke regeling (Wet Regulering Sekswerk) is stilgelegd. Is het een idee om dit lokaal te regelen?

Waar vind ik de documenten?

Bij de agendering op 13 januari en kijk ook naar de drie handige links in de gesprekswijzer.


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen: